Salade met biet, sinaasappel, witlof en olijven

Ingrediënten, 2 personen   Biet 200 gram gepofte biet 1 sinaasappel 1 witlof 20 gram olijven 50 gram sla olijfolie, azijn, mosterd, peper en zout   Benodigdheden: oven, bakplaat, bakpapier, alufolie uitsteekring snijplank, mes kommetje voor dressing   Bereidingswijze: Stap 1 Verwarm de oven voor op 200 graden celcius. Pak de biet in aluminiumfolie en […]

Risotto met paddestoelen en parmezaancracker

Risotto met paddestoelen Ingrediënten, 2 personen   Risotto bouillon (zelf maken met 1 wortel, ½ ui, ½ prei, stengel selderij) 150 gram risotto rijst ½ ui scheutje witte wijn 10 gram gedroogde porcini paddestoelen + 200 ml warm water 30 gram parmezaan 10 gram boter 2 takjes bladpeterselie 500 ml kokende bouillon 100 gr kastanjechampignons […]

Wat een jaar…

In februari zagen mijn vrouw en ik mensen in Wuhan naar elkaar zwaaien vanuit hun flats. Hoe kunnen we mensen bij elkaar blijven brengen in deze tijd? We bedachten Cuisine Quarantaine: online kookworkshops. Meestal heb ik voor zo’n nieuwe stap flink wat peper nodig in mijn …. Corona werkte in dit geval als een madame Jeanette. Binnen een week waren we er klaar […]

Viva la Toscana

Al jaren kom ik in Italië – en dan vooral Toscane waar ik van 2005 tot 2020 kookvakanties heb georganiseerd. Mangiafagioli worden de Toscanen ook wel genoemd: het recept hieronder is een mooi voorbeeld van hoe de Toscanen met een simpel ingrediënten als de cannellini boon een smaakvolle antipasto maken. En de pasta zelf is […]

Salade met geroosterde spruitjes

Spruitjes, een heerlijke groente, als je ze niet te ver doorkookt / gaart. In dit gerecht gaan ze in de oven, voor mij een openbaring dat je de groente die ik alleen kende als vaalgroen, te zacht en bitter ook zo kunt bereiden. Met de citrusvrucht en steranijs een heerlijke combi en een gezonde wintersalade. […]

Bloemkool salade

De herfst komt er weer aan, genieten van nieuwe smaken. Courgette, sperziebonen zien we volgend jaar weer. Nu op naar aardperen, pompoen, paddestoelen en…bloemkool. Een groente die we nu een aantal maanden kunnen eten. In deze salade komen twee leuke bereidingen samen: geraspt (of: couscous) en geroosterd. Samen met verse kruiden, zoete geroosterde ui, knapperige […]

hakblok

Snijplank: hout of plastic

Vaak krijg ik de vraag wat de beste snijplank is: hout of plastic. In dit artikel van Nu.nl waarin een microbioloog van de Universiteit van Wageningen wordt geinterviewd over hygiene in de keuken wordt antwoord gegeven. Geen tijd om te lezen; conclusie: Hout mag, ook in de horeca. Zorg dat bacterien niet kunnen uitgroeien. Gebruik […]

salade kool mango ottolenghi

Wintersalade met kool, mango en cashew

Dit is een heerlijke salade van Ottolenghi. In de winter is er volop kool en koolsalade waarin je twee kleuren kool gebruikt is lekker fris en licht door de mango en limoen.   Zoete salade van rode kool   Ingrediënten Voor de dressing 100 ml limoensap 1 stengel citroengras, in kleine stukjes gehakt 3 el […]

Limoncello ricotta cheesecake met amaretti bodem

Deze non baked-cheesecake (soort van kwarktaart) is redelijk light vanwege de ricotta. Er gaat Fris vanwege de limoncello. Bijzonder vanwege de bodem met amarettikoekjes en rozemarijn.   Limoncello rozemarijn cheesecake met amarettikoekjesbodem   Ingredienten 1 taart,  max 12 p   Bodem: 250 gr amarettikoekjes 125 gr gesmolten boter 25 gram amandelen 1 takje rozemarijn Vulling: […]

Panna Cotta

Panna Cotta   Ingrediënten: 4 personen   0,25 liter slagroom 0,25 vanillestokje   1,5 blaadjes gelatine  2 eetl suiker   Benodigdheden:   4 vormpjes van ong. 1 dl pan voor room kommetje voor gelatine   Bereidingswijze:   Snijd het vanillestokje in de lengte doormidden.  Verwarm de room met de vanille en suiker. Roer goed en breng […]

Pasta al limone / met romige citroensaus

Pasta al limone ed erbe odorose   Deze pasta kun je maken met allerlei kruiden die je in huis hebt. Let op; de harde kruiden zoals rozemarijn en tijm kun je lang mee laten trekken. De zachte kruiden zoals dille, dragon, peterselie en basilicum kun je op het allerlaatst toevoegen aan de saus. Dan blijven […]

Salade met sperziebonen, tahin en freekeh 

Salade met sperziebonen, tahin en freekeh  Natuurlijk sluiten we af met een recept. Ik probeer zoveel mogelijk met het seizoen en lokaal te koken. Met de zomer voor de deur vind ik dat makkelijker dan wanneer er alleen kolen of knollen zijn. Gisteren aten wij voor het eerst peultjes uit de eigen moestuin. Binnenkort volgen de sperziebonen. […]

maaltijdsoep kokossoep Thais

Thaise maaltijdsoep

Thaise groentesoep 2 personen (of klein voorgerecht voor 4) Deze makkelijke en gezonde soep wordt extra lekker door smaakmakers als citroengras en limoenblad mee te laten trekken. Je kunt uiteraard varieren met de groentes. Tijdens een van de eerste Cuisine Quarantaine kookte de Volkskrant ook mee. Zij publiceerden dit artikel over dit menu en deze […]

Vega burgers van kikkererwten

Vegaburgers van kikkererwten 4 stuks Ingrediënten ●  300 gram kikkererwten ●  120 gram wortelrasp ●  70 gram havervlokken ●  50 gram zontomaat fijngesneden ●  1 ui gesneden ●  1 knoflook fijn ● 1 el oregano gedroogd ● 1 tl gerookte paprikapoeder ● 1ei ● 1⁄2 tl chilipoeder ● Olijfolie scheutje ● 4 burger broodjes 400 […]

Cantuccini

Cantuccini Dat zijn de lekkerste biscotti (koekjes) Wist je dat biscotto letterlijk – twee keer gebakken betekent? Daarom zijn ze zo hard, droog en lang houdbaar. En welk Nederlands woord, komt er vandaan? Inderdaad beschuit! Deze koekjes zijn heerlijk bij de koffie of nog klassieker om te dippen in de zoete ‘heilige wijn’ uit Toscane: […]