Italiaans

Vitello Tonnato

Caponata

*

Risotto

*

Saltimbocca alla romana

Contorni

*

Semifreddo

Panna Cotta met frambozencoulis

Marasche

Caponata

Ingrediënten:

4 personen

  • 0,5 stuks aubergine
  • 1 stengel bleekselderij
  • 1 stuks ui
  • 0,5 blik tomaten 400g
  • 3 eetl wijnazijn
  • 1 eetl kristalsuiker
  • 1 eetl kappertjes
  • 4 stuks olijven
  • ¼ turksbrood


Benodigdheden:

  • bakplaat/bakpapier
  • Kwast
  • kom met olie
  • koekenpan of hapjespan

Bereidingswijze:

  1. Snijd de aubergines in kleine blokjes. Bak ze in een laagje olie goudbruin. En gaar! (ze zijn gaar als ze zacht zijn en een beetje glazig zien)
  2. Snijd de bleekselderij in kleine stukjes van 0,5 cm.
  3. Snijd de ui in dunne plakken.
  4. Bak bleekselderij en ui in ongeveer 10 minuten glazig.
  5. Snijd de (ontpitte) olijven in stukken.
  6. Voeg de tomaten, azijn, suiker, kappertjes en olijven toe.
  7. Voeg de stukken aubergine toe.
  8. Laat alles 15 à 20 minuten doorkoken.
  9. Breng op smaak met peper en zout.
  10. Snijd het brood in dunne sneetjes. (let op het aantal personen). Kwast in met olie.
  11. Rooster deze sneetjes in de oven in 5 a 10 minuten goudbruin.

pollo of vitello tonnato op een bruschetta

Ingrediënten

4 personen

  • 0,25 stuks prei
  • 0,25 stuks wortel
  • 0,5 stuks ui
  • 100 gram kipfilet of kalfsmuis
  • 0,25 blikje tonijn
  • 1 stuks ansjovis
  • 0,5 eetl kappertjes
  • 1 eetl mayonaise
  • 0,5 tl citroensap

Benodigdheden:

  • pan voor bouillon
  • bordje voor gaar vlees
  • vergiet
  • staafmixer
  • maatbeker voor tonijnsaus
  • kwast en ovenplaat of rooster voor brood
  • serveerschaal

Bereidingswijze:

  1. Bouillon: Snijd de groenten grof, zet onder water en zet op op hoog vuur. Breng goed op smaak met zout.
  2. Als de bouillon kookt, het vlees erin leggen en vuur laag draaien. Ong. 10-15 minuten zachtjes pocheren tot het vlees gaar is. Laat het vlees afkoelen.
  3. Pureer de tonijn, kappertjes, ansjovis, mayonaise en citroensap.
  4. Snijd het brood in dunne sneetjes. (let op het aantal personen). Kwast in met olie.
  5. Rooster deze sneetjes in de oven in 5 a 10 minuten goudbruin.
  6. Snijd het vlees in dunne plakken.

Serveren:

  1. Beleg de toast met plakken vlees. Smeer daar tonijnsaus over.
  2. Doe op een schaal, garneer evt. met een schijfje citroen en een paar kappertjes.

Risotto (met pompoen)

Ingrediënten

4 personen

 

  • 200 gram risotto rijst (carnaroli of arborio)
  • 1 ui
  • 0,5 pompoen (hoikado of flespompoen)
  • 1 scheut witte wijn
  • 1 liter groentebouillon
  • 50 gram boter
  • 50 gram parmezaanse kaas
  • 4 takjes bladpeterselie

Benodigdheden:

  • stevige pan voor risotto
  • houten lepel
  • pan voor bouillon
  • kaasrasp
  • bakje voor geraspte kaas
  • bakje voor peterselie

Bereidingswijze:

  1. Snipper de ui fijn.
  2. Schil de pompoen en snijd in zeer kleine blokjes.
  3. Fruit de gesnipperde ui ong. 5 minuten in wat olie of boter.
  4. Bak de rijst kort mee. Blus af met de wijn. Voeg de pompoen toe.
  5. Voeg wat bouillon toe, breng aan de kook en blijf roeren.
  6. Herhaal dit totdat alle bouillon is opgenomen en de rijst gaar is.
  7. Rasp de kaas en bewaar de helft voor garnering.
  8. Gooi een flinke klont boter en  de helft van de geraspte kaas erdoor om het nog smeuïger te maken.
  9. Hak de peterselie fijn.

Serveren:

  1. Schep de rijst op het bord.
  2. Garneer met de peterselie, versgemalen peper, parmezaanse kaas en een streepje olie.

Tip:

In plaats van pompoen kun je aan deze basisrisotto allerlei ingrediënten toevoegen (paddenstoelen, artisjokken, rode wijn of saffraan)

Saltimbocca alla romana

Ingrediënten:

4 personen

  • 4 kalfsschnitzels a 100 g
  • 4 plakken prosciutto
  • 4 salieblaadjes
  • bloem om te bestuiven
  • zout en peper
  • olie
  • klontje boter
  • 50 ml marsala

Benodigdheden:

  • prikkers
  • koekenpan
  • kom/bord voor bloem

Bereidingswijze:

  1. Leg op elke kalfschnitzel een plakje prosciutto. Leg over de breedte een (evt. in de lengte gesneden) salieblaadje. Rol elke schnitzel strak op.
  2. Snijd doormidden en rijg beide helften vast met een prikker.
  3. Leg apart tot serveren.

Serveren:

  1. Wentel de rolletjes door de bloem.
  2. Verhit olie in een pan. Bak de rolletjes aan alle zijden bruin met een korstje. Bestrooi met peper en zout.
  3. Blus af met marsala. (als je thuis flambeert; afzuigkap uit!)
  4. Doe de deksel op de pan en laat in 5 à 10 minuten garen. Voeg evt. wat boter toe voor een smeuïge saus. Breng de saus op smaak met peper en zout.
  5. Snijd een rolletje door om de gaarheid te controleren.
  6. Doe het vlees op schalen/bord en schenk de saus erover.

 

Salade van courgette met balsamico

Ingredienten

4 personen

  • 1 courgette
  • 8 eetl balsamico
  • 50 gram rucola

Benodigdheden:

  • koekenpan
  • platte schaal

Bereidingswijze:

  1. Snijd de courgettes door de helft. Snijd elke helft in diagonale schijven van 0,5 cm dik.
  2. Bak deze op hoog vuur in een scheutje olie ongeveer 5 minuten tot ze een mooie kleur hebben maar niet zacht zijn.
  3. Blus af met balsamico-azijn.
  4. Schep ze op een platte schaal om snel te laten afkoelen en breng op smaak met zout en peper.
  5. Meng pas met de rucola vlak voor serveren (anders wordt de rucola slap)

Peperonata (gebakken paprika)

Ingredienten

4 personen

  • 3 rode (punt) paprika
  • 1 el kappertjes
  • 1 stuks ansjovis
  • 4 olijven
  • pepertje

Benodigdheden:

  • koekepan
  • platte schaal

Bereidingswijze:

  1. Smelt de ansjovis in de pan.
  2. Voeg paprika toe en bak deze tot ze beginnen te kleuren.
  3. Voeg kappertjes, olijven en evt. een pepertje toe.
  4. Blus met een scheut witte wijn en stoof de peperonata 20 minuten op laag vuur met deksel op de pan.

Wilde spinazie of snijbiet met pijnboompitten en rozijnen

Ingredienten

4 personen

  • 1 kilo spinazie
  • 1 eetl pijnboompitten
  • 3 eetl rozijnen
  • 1 dl marsala
  • 1 teen knoflook

Benodigdheden:

  • vergiet
  • grote koekenpan
  • bakje voor pijnboompitten
  • bakje voor rozijnen

Bereidingswijze:

  1. Wel de rozijnen in de marsala.
  2. Was de spinazie en laat uitlekken. (een paar druppels water is niet erg)
  3. Verwarm in een pan tot het slinkt. Laat uitlekken in een vergiet. Maak de pan schoon.
  4. Rooster de pijnboompitten kort in een droge pan en houd apart.
  5. Fruit knoflook licht in de olie en en voeg de gewelde rozijnen en de pijnboompitten toe. Bak alles even door. Voeg de uitgelekte spinazie toe, breng op smaak.

Aardappels uit de oven

Ingredienten

  • 400 gram aardappels
  • Rozemarijn
  • olie, zout

Benodigdheden:

  • bakplaat
  • roerspatel

Bereidingswijze:

  1. Was de aardappels goed en snijd in partjes, blokjes of wedges. Belangrijk: als ze maar van gelijke grootte zijn.
  2. Ris de rozemarijn van de takjes en hak fijn.
  3. Meng de aardappels met olie en rozemarijn (geen zout).
  4. Bak 45 minuten op 180 graden. Roer af en toe om.
  5. Proef tussendoor of ze gaar zijn.
  6. Voeg als laatste (grof) zout toe.

Geroosterde pompoen

Ingredienten

  • halve pompoen
  • olie, zout
  • ½ tl nootmuskaat

Benodigdheden:

  • bakplaat
  • lepel
  • bakpapier

Bereidingswijze:

  1. Halveer de pompoen en schraap de pitten eruit met een lepel.
  2. Snijd de pompoen in schijven.
  3. Leg op een bakplaat met bakpapier en besprenkel met olie, zout en nootmuskaat.
  4. Bak 20-30 minuten op 180 C.

Semifreddo di cioccolato of mousse

Ingredienten

  • 35 gram pure chocolade (min 70%)
  • 1 ei
  • 25 gram basterdsuiker
  • 0,75 dl slagroom

Benodigdheden:

  • kom in pan met water (voor au bain marie)
  • 3 kommen (slagroom, eiwit, eigeel)
  • garde
  • handmixer
  • spatel

Bereidingswijze:

  1. Smelt de chocolade au bain marie. Roeren hoeft niet.
  2. Splits de eieren. Klop de dooier schuimig met de suiker tot de suiker is opgelost.
  3. Klop de slagroom stijf.
  4. Klop (als laatste) de eiwitten in een schone kom stijf.
  5. Laat de chocolade afkoelen tot lauw en meng dan met de eidooiers.
  6. Meng hier de slagroom door.
  7. Spatel als laatste voorzichtig de stijf geslagen eiwitten er doorheen. (Als je teveel klopt, gaat de lucht uit het eiwit).
  8. Zet in de koelkast om op te laten stijven.

Panna Cotta

Ingredienten

4 personen

  • 0,25 liter slagroom
  • 0,25 vanillestokje
  • 1,5 blaadjes gelatine
  • 2 eetl suiker

Benodigdheden:

  • 4 vormpjes van ong. 1 dl
  • pan voor room
  • kommetje voor gelatine

Bereidingswijze:

  1. Snijd het vanillestokje in de lengte doormidden.
  2. Verwarm de room met de vanille en suiker. Roer goed en breng aan de kook. Als het kookt draai dan het vuur uit.
  3. Haal het vanillestokje eruit, schraap het merg (de zwarte puntjes) eruit en meng deze door de room.
  4. Week de gelatine 5 minuten in koud water.
  5. Meng de gelatine door de warme room. Roer tot deze oplost.
  6. Schenk in vormpjes die je in een bak zet. Laat afkoelen tot kamertemperatuur en zet dan minimaal 2 uur in de koelkast.

Frambozencoulis

Ingredienten

  • 50 gram frambozen (diepvries)
  • 20 gram suiker

Benodigdheden:

  • pannetje
  • zeef

Bereidingswijze:

  1. Verwarm het fruit met de suiker tot de suiker gesmolten is.
  2. Pureer dit en haal door een zeef.

Serveren:

  1. Stort de panna cotta’s op een bord.
  2. Schenk er de vruchten saus bij.
  3. Smelt evt. chocolade en trek dunne “artistieke” strepen over het bord!

Marasche

(voor ca. 15 stuks)

Ingredienten

  • 100 gram witte amandelen
  • 85 suiker
  • 1 eiwit (=30 gram)
  • 15 amarenekersen op siroop (in pot of blik te koop)
  • 25 gram amandelschaafsel
  • 1 extra eiwit (om schaafsel te plakken)

Benodigdheden:

  • bakplaat
  • bakpapier
  • keukenmachine

Bereidingswijze:

  1. Pureer het eiwit, de amandelen en suiker in een keukenmachine tot amandelspijs
  2. Kneed kleine balletjes en duw de kersen hierin. Vouw het mengsel goed om elke kers heen zodat deze bedekt is.
  3. Haal elk balletje door het overige eiwit en rol dan door het amandelschaafsel.
  4. Leg de koekjes op een bakplaat bedekt met bakpapier.
  5. Bak ze in ca. 12 minuten op 160 ° Celsius tot ze bleek-bruin zijn.