Salade met geroosterde spruitjes

Spruitjes, een heerlijke groente, als je ze niet te ver doorkookt / gaart. In dit gerecht gaan ze in de oven, voor mij een openbaring dat je de groente die ik alleen kende als vaalgroen, te zacht en bitter ook zo kunt bereiden. Met de citrusvrucht en steranijs een heerlijke combi en een gezonde wintersalade. […]

Bloemkool salade

De herfst komt er weer aan, genieten van nieuwe smaken. Courgette, sperziebonen zien we volgend jaar weer. Nu op naar aardperen, pompoen, paddestoelen en…bloemkool. Een groente die we nu een aantal maanden kunnen eten. In deze salade komen twee leuke bereidingen samen: geraspt (of: couscous) en geroosterd. Samen met verse kruiden, zoete geroosterde ui, knapperige […]

hakblok

Snijplank: hout of plastic

Vaak krijg ik de vraag wat de beste snijplank is: hout of plastic. In dit artikel van Nu.nl waarin een microbioloog van de Universiteit van Wageningen wordt geinterviewd over hygiene in de keuken wordt antwoord gegeven. Geen tijd om te lezen; conclusie: Hout mag, ook in de horeca. Zorg dat bacterien niet kunnen uitgroeien. Gebruik […]

salade kool mango ottolenghi

Wintersalade met kool, mango en cashew

Dit is een heerlijke salade van Ottolenghi. In de winter is er volop kool en koolsalade waarin je twee kleuren kool gebruikt is lekker fris en licht door de mango en limoen.   Zoete salade van rode kool   Ingrediënten Voor de dressing 100 ml limoensap 1 stengel citroengras, in kleine stukjes gehakt 3 el […]

Limoncello ricotta cheesecake met amaretti bodem

Deze non baked-cheesecake (soort van kwarktaart) is redelijk light vanwege de ricotta. Er gaat Fris vanwege de limoncello. Bijzonder vanwege de bodem met amarettikoekjes en rozemarijn.   Limoncello rozemarijn cheesecake met amarettikoekjesbodem   Ingredienten 1 taart,  max 12 p   Bodem: 250 gr amarettikoekjes 125 gr gesmolten boter 25 gram amandelen 1 takje rozemarijn Vulling: […]

Panna Cotta

Panna Cotta   Ingrediënten: 4 personen   0,25 liter slagroom 0,25 vanillestokje   1,5 blaadjes gelatine  2 eetl suiker   Benodigdheden:   4 vormpjes van ong. 1 dl pan voor room kommetje voor gelatine   Bereidingswijze:   Snijd het vanillestokje in de lengte doormidden.  Verwarm de room met de vanille en suiker. Roer goed en breng […]

Pasta al limone / met romige citroensaus

Pasta al limone ed erbe odorose   Deze pasta kun je maken met allerlei kruiden die je in huis hebt. Let op; de harde kruiden zoals rozemarijn en tijm kun je lang mee laten trekken. De zachte kruiden zoals dille, dragon, peterselie en basilicum kun je op het allerlaatst toevoegen aan de saus. Dan blijven […]

Salade met sperziebonen, tahin en freekeh 

Salade met sperziebonen, tahin en freekeh  Natuurlijk sluiten we af met een recept. Ik probeer zoveel mogelijk met het seizoen en lokaal te koken. Met de zomer voor de deur vind ik dat makkelijker dan wanneer er alleen kolen of knollen zijn. Gisteren aten wij voor het eerst peultjes uit de eigen moestuin. Binnenkort volgen de sperziebonen. […]

maaltijdsoep kokossoep Thais

Thaise maaltijdsoep

Thaise groentesoep 2 personen (of klein voorgerecht voor 4) Deze makkelijke en gezonde soep wordt extra lekker door smaakmakers als citroengras en limoenblad mee te laten trekken. Je kunt uiteraard varieren met de groentes. Tijdens een van de eerste Cuisine Quarantaine kookte de Volkskrant ook mee. Zij publiceerden dit artikel over dit menu en deze […]

Vega burgers van kikkererwten

Vegaburgers van kikkererwten 4 stuks Ingrediënten ●  300 gram kikkererwten ●  120 gram wortelrasp ●  70 gram havervlokken ●  50 gram zontomaat fijngesneden ●  1 ui gesneden ●  1 knoflook fijn ● 1 el oregano gedroogd ● 1 tl gerookte paprikapoeder ● 1ei ● 1⁄2 tl chilipoeder ● Olijfolie scheutje ● 4 burger broodjes 400 […]

Cantuccini

Cantuccini Dat zijn de lekkerste biscotti (koekjes) Wist je dat biscotto letterlijk – twee keer gebakken betekent? Daarom zijn ze zo hard, droog en lang houdbaar. En welk Nederlands woord, komt er vandaan? Inderdaad beschuit! Deze koekjes zijn heerlijk bij de koffie of nog klassieker om te dippen in de zoete ‘heilige wijn’ uit Toscane: […]

aardbeien taart

Aardbeientaart met yoghurt vulling

Dit recept koken in een online kookworkshop voor kinderen? Dat kan via deze link   Frisse aardbeientaart met yoghurt vulling   Ingrediënten 1 taart 50 gr poedersuiker (gezeefd) 100 gr boter  150 gr patentbloem (gezeefd) 1 st eidooier rasp van ½ citroen 400 gram aardbeien 250 gram griekse yoghurt ½ vanille stokje 1 dl slagroom […]

frittata

Frittata

Frittata   Ingrediënten 4 personen   2 prei, venkel of courgette 2 kleine ui 1 teen knoflook 6 eieren 50 gram parmezaan nootmuskaat   Benodigdheden: kom voor ei-mengsel kaasrasp Koekenpan (of oven-vormpjes)   Bereidingswijze Hak de ui en de groente fijn en fruit 5 minuten. Bak de knoflook kort mee. Breng op smaak met peper, […]

kokospudding

Kokospudding

Klapperpudding – Kokospudding   Ingrediënten 6 personen   1 blik kokosmelk 400 gram 1 ei 25 gram fijne kristalsuiker 30 gram maizena 50 gram geraspte kokos Snuf zout   100 gram palmsuiker 50 ml water   Benodigdheden:   Pan en garde Kom voor ei mengsel   Bereidingswijze:   Pudding   Spoel puddingvormpjes om met koud […]

Zelf groentebouillon maken en bewaren

Zelf bouillon maken   Ingrediënten: 4 personen 1 kleine wortel 1 ui 1/2 prei 1 stengel selderij neutrale olie 1 liter water optioneel extra smaakmakers als: peterselie(stengels), laurierblad, peperkorrel, venkelzaad, champignons   Bereidingswijze: Was de groentes en hak ze grof. Bak ze 5 minuten in olie. Giet het water erbij en breng aan de kook. […]