Italiaans

Vitello Tonnato

Caponata

*

Risotto

*

Pollo alla cacciatore

Vega: Knolselderijtaartje

Contorni

*

Semifreddo

Panna Cotta met frambozencoulis

Marasche

Caponata

 

Ingrediënten:

4 personen

 

  • 0,5 stuks aubergine
  • 1 stengel bleekselderij
  • 1 stuks ui
  • 0,5 blik tomaten 400g
  • 3 eetl wijnazijn
  • 1 eetl kristalsuiker
  • 1 eetl kappertjes
  • 4 stuks olijven
  • ¼ turksbrood


Benodigdheden:

  • bakplaat/bakpapier
  • Kwast
  • kom met olie
  • koekenpan of hapjespan

 

Bereidingswijze:

  1. Snijd de aubergines in kleine blokjes. Bak ze in een laagje olie goudbruin. En gaar! (ze zijn gaar als ze zacht zijn en een beetje glazig zien)
  2. Snijd de bleekselderij in kleine stukjes van 0,5 cm.
  3. Snijd de ui in dunne plakken.
  4. Bak bleekselderij en ui in ongeveer 10 minuten glazig.
  5. Snijd de (ontpitte) olijven in stukken.
  6. Voeg de tomaten, azijn, suiker, kappertjes en olijven toe.
  7. Voeg de stukken aubergine toe.
  8. Laat alles 15 à 20 minuten doorkoken.
  9. Breng op smaak met peper en zout.
  10. Snijd het brood in dunne sneetjes. (let op het aantal personen). Kwast in met olie.
  11. Rooster deze sneetjes in de oven in 5 a 10 minuten goudbruin.

 

Vitello tonnato op een bruschetta

 

Ingrediënten

4 personen

 

  • 0,25 stuks prei
  • 0,25 stuks wortel
  • 0,5 stuks ui
  • 100 gram kipfilet of kalfsmuis
  • 0,25 blikje tonijn
  • 1 stuks ansjovis
  • 0,5 eetl kappertjes
  • 1 eetl mayonaise
  • 0,5 tl citroensap

 

Benodigdheden:

  • pan voor bouillon
  • bordje voor gaar vlees
  • vergiet
  • staafmixer
  • maatbeker voor tonijnsaus
  • kwast en ovenplaat of rooster voor brood
  • serveerschaal

 

Bereidingswijze:

  1. Bouillon: Snijd de groenten grof, zet onder water en zet op op hoog vuur. Breng goed op smaak met zout.
  2. Als de bouillon kookt, het vlees erin leggen en vuur laag draaien. Ong. 10-15 minuten zachtjes pocheren tot het vlees gaar is. Laat het vlees afkoelen.
  3. Pureer de tonijn, kappertjes, ansjovis, mayonaise en citroensap.  
  4. Snijd het brood in dunne sneetjes. (let op het aantal personen). Kwast in met olie.
  5. Rooster deze sneetjes in de oven in 5 a 10 minuten goudbruin.
  6. Snijd het vlees in dunne plakken.

 

Serveren:

  1. Beleg de toast met plakken vlees. Smeer daar tonijnsaus over.
  2. Doe op een schaal, garneer evt. met een schijfje citroen en een paar kappertjes.

 

Risotto met seizoensgroente (met pompoen)

Ingrediënten

Risotto is een perfect basis-gerecht dat je kunt aanvullen met seizoensgroentes. In dit recept zie je de basisbereiding aangevuld met pompoen. Wil je een andere groente? Kijk bij onze seizoensgroentes en vervang de pompoen in het recept voor bijvoorbeeld asperge!

4 personen

  • 200 gram risotto rijst (carnaroli of arborio)
  • 1 ui
  • 0,5 pompoen (hoikado of flespompoen)
  • 1 scheut witte wijn
  • 1 liter groentebouillon
  • 50 gram boter
  • 50 gram parmezaanse kaas
  • 4 takjes bladpeterselie

 

Benodigdheden:

  • stevige pan voor risotto
  • houten lepel
  • pan voor bouillon
  • kaasrasp
  • bakje voor geraspte kaas
  • bakje voor peterselie

 

Bereidingswijze:

  1. Snipper de ui fijn.
  2. Schil de pompoen en snijd in zeer kleine blokjes.
  3. Fruit de gesnipperde ui ong. 5 minuten in wat olie of boter.
  4. Bak de rijst kort mee. Blus af met de wijn. Voeg de pompoen toe.
  5. Voeg wat bouillon toe, breng aan de kook en blijf roeren.
  6. Herhaal dit totdat alle bouillon is opgenomen en de rijst gaar is.
  7. Rasp de kaas en bewaar de helft voor garnering.
  8. Gooi een flinke klont boter en  de helft van de geraspte kaas erdoor om het nog smeuïger te maken.
  9. Hak de peterselie fijn.

 

Serveren:

  1. Schep de rijst op het bord.
  2. Garneer met de peterselie, versgemalen peper, parmezaanse kaas en een streepje olie.

 

Gestoofde biologische kip of pollo alla cacciatore

Ingrediënten

4 personen

 

  • 10 gram gedroogde paddestoelen
  • 4 stuks kipdijfilets
  • 0,25 blik tomaten (a 400 g)
  • 1 glas witte wijn
  • 1 takje rozemarijn

 

Benodigdheden:

  • bakje voor paddestoelen
  • braadpan
  • spatel

 

Bereidingswijze:

  1. Week de gedroogde paddestoelen in warm water.
  2. Halveer de stukken kip en bestrooi met zout.
  3. Verhit olie en bak de stukken kip aan alle kanten bruin.
  4. Blus af met de witte wijn.
  5. Voeg peper,  rozemarijn en tomaten toe.
  6. Knijp de paddenstoelen uit. Bewaar het weekvocht.
  7. Spoel de paddenstoelen goed af en voeg toe aan de kip.
  8. Giet het weekvocht erbij, maar niet het zand dat op de bodem ligt.
  9. Laat de kip in ong. 30 minuten gaar pruttelen.

Vega: Knolselderijtaartje


Ingrediënten

4 personen

 

  • 300 gr knolselderij
  • 2 eieren
  • 1.5 dl melk
  • 3 eetlepels parmezaanse kaas
  • 25 gram bloem
  • 20 gram roomboter
  • 1 teentje knoflook
  • nootmuskaat
  • 100 gram Taleggio kaas
  • een beetje room

Benodigdheden:

  • dunschiller
  • pan voor bechamel
  • garde
  • rasp voor nootmuskaat
  • staafmixer of keukenmachine
  • satéprikker
  • vormpjes ter grootte van een cupcake

 

Bereidingswijze:

  1. Schil de knolselderij, en snijd in blokjes.
  2. Kook de knolselderij en knoflook in een laagje water ong. 20 minuten tot ze gaar zijn.
  3. Maak ondertussen een dikke bechamel: Smelt boter en voeg de bloem toe..
  4. Roer tot een glad mengsel met de garde en voeg de melk toe, beetje bij beetje en blijf roeren om geen stukken te krijgen.
  5. Breng op smaak met zout (en peper) en een beetje nootmuskaat.
  6. Pureer de knolselderij en voeg de bechamel, de eieren, de Parmezaanse kaas toe.  
  7. Doe het mengsel in de vormpjes en bak 35 minuten op 175 C
  8. Snijd de Taleggio kaas in stukjes en laat in een pannetje smelten met de room, en doe de crème naast de taartjes op een bordje. Serveer lauwwarm.

 

Zomersalade – Salade van courgette met balsamico

 

Ingrediënten:

4 personen

  • 1 courgette
  • 8 eetl balsamico
  • 50 gram rucola

 

Benodigdheden:

  • koekepan
  • platte schaal

 

Bereidingswijze:

  1. Snijd de courgettes door de helft. Snijd elke helft in diagonale schijven van 0,5 cm dik.
  2. Bak deze op hoog vuur in een scheutje olie ongeveer 5 minuten tot ze een mooie kleur hebben maar niet zacht zijn.
  3. Blus af met balsamico-azijn.
  4. Schep ze op een platte schaal om snel te laten afkoelen en breng op smaak met zout en peper.
  5. Meng pas met de rucola vlak voor serveren (anders wordt de rucola slap)

Wintersalade – Salade van venkel, sinaasappel en olijven

Ingrediënten

4 personen

 

  • 1 kleine venkel
  • 1 kleine sinaasappel
  • 12 olijven
  • Peper, zout, olijfolie, azijn

 

Benodigdheden:

  • kom om alles te mengen
  • braadpan
  • spatel

 

Bereidingswijze:

  1. Snijd de stelen van de venkel en 1 mm van de onderkant.
  2. Snijd de venkel ZEER fijn. Dan worden de stukken nl. zachter en lekkerder om te eten.
  3. Pel de sinaasappel en snijd in plakken. Of voor verfijn: snijd partjes zonder vlies – vraag de chef om uitleg.
  4. Meng venkel, sinaasappel (resterende sap) met olijfolie, azijn, peper en zout en laat minimaal 30 minuten marineren. Schep af en toe om.
  5. Schep op een schaal en garneer met de olijven.

 

 

 

Aardappels uit de oven

 

Ingrediënten

  • 400 gram aardappels
  • Rozemarijn
  • olie, zout

 

Benodigdheden:

  • bakplaat
  • roerspatel

 

Bereidingswijze:

  1. Was de aardappels goed en snijd in partjes, blokjes of wedges. Belangrijk: als ze maar van gelijke grootte zijn.
  2. Ris de rozemarijn van de takjes en hak fijn.
  3. Meng de aardappels met olie en rozemarijn (geen zout).
  4. Bak 45 minuten op 180 graden. Roer af en toe om.
  5. Proef tussendoor of ze gaar zijn.
  6. Voeg als laatste (grof) zout toe.

 

 

Semifreddo di cioccolato of mousse

 

Ingrediënten

  • 35 gram pure chocolade (min 70%)
  • 1 ei
  • 25 gram basterdsuiker
  • 0,75 dl slagroom

 

Benodigdheden:

  • kom in pan met water (voor au bain marie)
  • 3 kommen (slagroom, eiwit, eigeel)
  • garde
  • handmixer
  • spatel

 

Bereidingswijze:

 

  1. Smelt de chocolade au bain marie. Roeren hoeft niet.
  2. Splits de eieren. Klop de dooier schuimig met de suiker tot de suiker is opgelost.
  3. Klop de slagroom stijf.
  4. Klop (als laatste) de eiwitten in een schone kom stijf.
  5. Laat de chocolade afkoelen tot lauw en meng dan met de eidooiers.
  6. Meng hier de slagroom door.
  7. Spatel als laatste voorzichtig de stijf geslagen eiwitten er doorheen. (Als je teveel klopt, gaat de lucht uit het eiwit).
  8. Zet in de koelkast om op te laten stijven.

Panna Cotta

 

Ingrediënten

4 personen

 

  • 0,25 liter slagroom
  • 0,25 vanillestokje  
  • 1,5 blaadjes gelatine
  • 2 eetl suiker

 

Benodigdheden:

  • 4 vormpjes van ong. 1 dl
  • pan voor room
  • kommetje voor gelatine

 

Bereidingswijze:

 

  1. Snijd het vanillestokje in de lengte doormidden.
  2. Verwarm de room met de vanille en suiker. Roer goed en breng aan de kook. Als het kookt draai dan het vuur uit.
  3. Haal het vanillestokje eruit, schraap het merg (de zwarte puntjes) eruit en meng deze door de room.
  4. Week de gelatine 5 minuten in koud water.
  5. Meng de gelatine door de warme room. Roer tot deze oplost.
  6. Schenk in vormpjes die je in een bak zet. Laat afkoelen tot kamertemperatuur en zet dan minimaal 2 uur in de koelkast.

 

Frambozencoulis

 

Ingrediënten

  • 50 gram frambozen (diepvries)
  • 20 gram suiker

 

Benodigdheden:

  • pannetje
  • zeef

 

Bereidingswijze:

 

  1. Verwarm het fruit met de suiker tot de suiker gesmolten is.
  2. Pureer dit en haal door een zeef.

 

Serveren:

 

  1. Stort de panna cotta’s op een bord.
  2. Schenk er de vruchten saus bij.
  3. Smelt evt. chocolade en trek dunne “artistieke” strepen over het bord!

 

Marasche

(voor ca. 15 stuks)

 

Ingrediënten

  • 100 gram witte amandelen
  • 85 suiker
  • 1 eiwit (=30 gram)

 

  • 15 amarenekersen op siroop (in pot of blik te koop)
  • 25 gram amandelschaafsel
  • 1 extra eiwit (om schaafsel te plakken)

 

Benodigdheden:

  • bakplaat
  • bakpapier
  • keukenmachine

 

Bereidingswijze:

 

  1. Pureer het eiwit, de amandelen en suiker in een keukenmachine tot amandelspijs
  2. Kneed kleine balletjes en duw de kersen hierin. Vouw het mengsel goed om elke kers heen zodat deze bedekt is.
  3. Haal elk balletje door het overige eiwit en rol dan door het amandelschaafsel.
  4. Leg de koekjes op een bakplaat bedekt met bakpapier.
  5. Bak ze in ca. 12 minuten op 160 ° Celsius tot ze bleek-bruin zijn.