bagni restano
Toen ik bijna 20 jaar geleden een zomer in Italië werkte, in een restaurantje aan de kust, dacht ik: dit moeten we ook in Nederland hebben. Lekker en betaalbaar eten.
Lang tafelen en een ober die je vertelt wat je moet eten. Niet het uitpluizen van een menukaart, iedereen een eigen gerechtje en kijken naar de prijs zoals de Hollanders en Duitsers, voor wie ik was aangenomen, deden.
Voordat de gasten kwamen, zaten we met koks en bediening zelf aan een lange tafel. We kregen dezelfde (en soms lekkerdere) gerechten. Met flessen wijn op tafel. En als de 72 jarige eigenaresse Maria in een goede bui was, mochten we na afloop een glaasje tappen uit een soort slush puppy machine waar citroenijs uit kwam. Sorbetto al Limone.
Terug in Nederland ging ik bij restaurant Luden werken, in Utrecht. Als kok leerde ik daar van alles. Alleen die pauzes. Een grote pan met nasi op tafel. Verlegen puisterigekoksjongens (zoals ik) en flessen cola. Dat was niet wat ik me had voorgesteld van het bruisende horeca leven.
Bij “Bagni Restano” werd een hoop gekletst – ik verstond er niks van – maar genoot met volle teugen van eten, de taal en il casino (de drukte) aan tafel.
Na afloop liep ik met Lorenzo, de barjongen nog even naar de bar waar hij een espresso-tje zette. 8 druppels espresso in een loeiheet klein kopje. We roerden wat suiker erdoorheen en daar leerde hij me grappa kennen en het woord corretto. Gecorrigeerd. Hoe je een koffie kunt corrigeren door er een scheutje grappa door heen te doen. Natuurlijk voordat de zus van Maria, Antonia (74) er aan kwam om te helpen achter de bar. En dan was het 5 uur ’s middags en moesten we nog beginnen.
Vaak vroegen mensen of ik daar niet wilde blijven. Vaak had ik daar dan een nuchter antwoord op. Zo van: vakantie is leuk maar daar wonen is echt iets anders. En de Italiaanse maatschappij is wel heel erg corrupt. Dat soort antwoorden. Maar soms heb ik van die dagen, dan weet ik ook niet waarom ik niet ben gebleven. Dan zet ik Italiaanse muziek op en ga ik maar ’s middags pasta voor mijzelf koken. Met een glaasje wijn.
Aanstaande vrijdag kook ik Italiaans op de boerderij.
18.30 inloop / 19.00 uur start