Verse pasta maken

 

Ingrediënten:

4 personen

  • 100 gram bloem
  • 100 gram harde tarwe
  • 2 eieren

 

Benodigdheden:

  • mengkom
  • pastamachine
  • rek of plek om pasta te drogen
  • grote pan om pasta te koken

 

Bereidingswijze:

  1. Meng alle ingrediënten voor de pasta. Kneed dit goed door tot je een elastische bal krijgt. Dek af met plastic.
  2. Bestuif de pastamachine en het werkvlak eromheen met meel.
  3. Scheur een stukje van het deeg af en dek de rest weer af.
  4. Druk een beetje plat en haal dit door de pastamachine op de breedste stand.
  5. Bestuif beide kanten met meel en herhaal op nummer 2. Ga door tot nummer 6 of 7.
  6. Bestuif het pastavel nu flink met bloem. Snijd nu de pasta, dit kan door de lap op te rollen en dan te snijden met een mesje of door de lappen door het opzetstuk van de pastamachine te halen. Rol ze pastaslierten dan weer uit en leg te drogen.gebruik.

PAS OP: Leg de pasta niet te veel op elkaar, gebruik veel bloem anders kleven ze allemaal weer aan elkaar – en dat is zonde!!

Pasta koken

Gebruik genoeg water (1 liter per 100 gram pasta) en genoeg zout.

Gooi de de pasta erin en roer goed, dan is olijfolie niet nodig tegen het plakken. Hou je van al dente – kook ze beetgaar – met een bite.

 

Tomatensaus  

4 personen

 

Ingrediënten:

1 kleine ui

1 stengel bleekselderij

1 kleine wortel

1 teen knoflook

400 gram verse tomaten of 1 blik gehakte tomaat 400 g

olijfolie

peper/zout

 

Benodigdheden:

-snijplank

-mes

-pan

-kom voor gesneden groentes

 

Bereidingswijze:

  1. Snipper de ui.
  2. Hak de knoflook fijn.
  3. Snijd de wortel en selderij brunoise.
  4. Fruit de ui, wortel en bleekselderij op laag vuur in de olijfolie tot ze glazig zien, ongeveer 10 minuten. Hier worden groentes lekker zoet van.
  5. Bak de knoflook nu 1 minuut zachtjes mee.
  6. Voeg nu de (ontvelde) tomaten of tomaten uit blik toe en laat 15 minuten pruttelen. 
  7. Breng op smaak met zout en peper.

 

Ravioli con spinaci e ricotta

 

Ingrediënten:

4 personen

  • 125 gram diepvries spinazie of 200 gram verse spinazie
  • 125 gram ricotta
  • 50 gram parmezaanse kaas
  • ¼ tl nootmuskaat
  • 25 gram boter
  • 5 blaadjes salie

 

Benodigdheden:

  • pan voor spinazie en vergiet / theedoek
  • kom voor mengel en houten lepel
  • pastawieltje
  • kommetje met water en kwastje
  • kaasrasp
  • 2 theelepels
  • pannetje voor salieboter

 

Bereidingswijze:

  1. Laat de bevroren spinazie ontdooien/ uitlekken en knijp uit. Of bij verse spinazie, was, laat uitlekken en breng met aanhangende water aan de kook. Laat slinken en knijp daarna goed uit (met vergiet en beter nog: wringen met een theedoek).
  2. Meng dan met de ricotta, kaas, peper en zout. Breng goed op smaak.
  3. Pak een sliert pasta en verdeel hier de hoopjes over met behulp van 2 theelepels.
  4. Bevochtig het deeg eromheen licht met water (met je vingers of een kwastje)
  5. Leg de andere lap erop, druk goed aan en snijd nu met het pasta-wieltje de ravioli.
  6. Haal deze door de bloem en leg apart (niet op elkaar)

Saus

  1. Rits de salieblaadjes van de takjes.
  2. Smelt de boter met de salieblaadjes. Laat dit 5 minuten pruttelen en draai uit.

 

Pappardelle ai funghi porcini

 

Ingrediënten:

4 personen

  • 15 gram gedroogde porcini
  • 1 eetl bladpeterselie
  • 0,5 teen knoflook
  • 1 dl slagroom
  • 20 gram parmezaanse kaas

 

Benodigdheden:

  • kommetje voor porcini
  • pan voor saus
  • pan voor pasta
  • saus- of braadpan

 

Bereidingswijze:

  1. Week de porcini circa 30 minuten in een kom heet water.
  2. Schep ze uit het water en bewaar het paddestoelenvocht. Spoel de porcini af om eventuele zandresten te verwijderen. Dep ze droog en snijd ze grof.
  3. Hak de peterselie fijn en houd iets apart ter garnering. Fruit de peterselie en knoflook in olie of boter. 
  4. Voeg de porcini toe, blus af met wat paddestoelenvocht en bak ze circa 10 minuten. Voeg extra paddestoelenvocht en eventueel een scheut wijn toe als de saus te droog wordt.
  5. Voeg als laatste de room en laat even doorkoken tot je een mooie saus krijgt. Breng op smaak met zout en peper.
  6. Rasp de kaas.

 

Semifreddo di cioccolato of mousse

 

Ingrediënten:

4 personen

 

  • 35 gram pure chocolade (min 70%)
  • 1 ei
  • 25 gram basterdsuiker
  • 0,75 dl slagroom

 

Benodigdheden:

 

  • kom in pan met water (voor au bain marie)
  • 3 kommen (slagroom, eiwit, eigeel)
  • garde 
  • handmixer
  • spatel

 

Bereidingswijze:

 

  1. Smelt de chocolade au bain marie. Roeren hoeft niet. 
  2. Splits de eieren. Klop de dooier schuimig met de suiker tot de suiker is opgelost. 
  3. Klop de slagroom stijf. 
  4. Klop (als laatste) de eiwitten in een schone kom stijf. 
  5. Laat de chocolade afkoelen tot lauw en meng dan met de eidooiers. 
  6. Meng hier de slagroom door. 
  7. Spatel als laatste voorzichtig de stijf geslagen eiwitten er doorheen. (Als je teveel klopt, gaat de lucht uit het eiwit).
  8. Zet in de koelkast om op te laten stijven.

Panna Cotta

 

Ingrediënten:

4 personen

 

  • 0,25 liter slagroom
  • 0,25 vanillestokje  
  • 1,5 blaadjes gelatine 
  • 2 eetl suiker

 

Benodigdheden:

 

  • 4 vormpjes van ong. 1 dl
  • pan voor room
  • kommetje voor gelatine

 

Bereidingswijze:

 

  1. Snijd het vanillestokje in de lengte doormidden. 
  2. Verwarm de room met de vanille en suiker. Roer goed en breng aan de kook. Als het kookt draai dan het vuur uit. 
  3. Haal het vanillestokje eruit, schraap het merg (de zwarte puntjes) eruit en meng deze door de room.
  4. Week de gelatine 5 minuten in koud water.
  5. Meng de gelatine door de warme room. Roer tot deze oplost. 
  6. Schenk in vormpjes die je in een bak zet. Laat afkoelen tot kamertemperatuur en zet dan minimaal 2 uur in de koelkast. 

 

Frambozencoulis

 

Ingrediënten:

4 personen

  • 50 gram frambozen (diepvries)
  • 20 gram suiker

 

Benodigdheden:

 

  • pannetje
  • zeef

 

Bereidingswijze:

 

  1. Verwarm het fruit met de suiker tot de suiker gesmolten is. 
  2. Pureer dit en haal door een zeef. 

 

Serveren: Stort de panna cotta’s op een bord. Schenk er de vruchten saus bij. Smelt evt. chocolade en trek dunne “artistieke” strepen over het bord!