BBQ menu

 

Vis in pakketje

BBQ sushi

Jamaican jerked chicken

Spitskool en Bloemkool

Lamsbout met Carolina Mustard Sauce

Licht gerookte jodenhaas met bbq saus

Roasted Apples met yoghurt ijs

 

Vis in een pakketje

4 personen, hoofdgerecht

 

Ingrediënten

2 dorades of 600 gram witvis filet

2 dl (vis)bouillon

1 dl sojasaus

3 el sesamolie

6 el rijstwijn

4 el suiker

een bos koriander

1 stuk gember 5 cm

 

Voor de garnering:

komkommer

lente-ui

limoen

rijst of noedels

 

Aluminiumfolie

 

Bereidingswijze

 

  1. Snijd de vis in op de zijkant. Snijd niet te diep maar maak kleine sneden. Hierdoor kan de marinade straks beter intrekken.
  2. Was citroengras en snijd in dunne ringetjes. Breng aan de kook met de bouillon, sojasaus, sesamolie, rijstwijn en suiker en laat alles afkoelen.
  3. Leg de vis minimaal 15 minuten in de marinade.
  4. Maak ondertussen de komkommersalade en kook de rijst.
  5. Snijd de koriander fijn. Rasp de gemberwortel.
  6. Doe op elk stuk folie wat koriander. Leg de vis hier bovenop en verdeel gelijkmatig de koriander en gember over de vis.
  7. Besprenkel de vissen met de marinade, en vouw een pakketje.
  8. Als de bbq warm is kun je de vispakketjes op het rooster van de bbq leggen. Gaar deze pakketjes ongeveer 10  minuten.

 

  1. Controleer of de vis gaar is. Als de vis nog een beetje glazig is, is dat geen probleem. Maak de pakketjes open en serveer direct met de salade en de rijst.

Tip:

Je kunt deze vis ook in een bananenblad inpakken. Bind het bananenblad dan vast met keukentouw.

 

Komkommersalade met pinda-limoendressing

 

Ingrediënten:

4 personen

dressing

  • 1 stuks limoen
  • 1 stuks kleine rode peper
  • 2 el bruine suiker
  • 1 el lichte sojasaus
  • 4 el ongezouten pinda’s
  • 2 el water

salade

  • 1 stuks komkommer
  • 1 stuks lente-ui
  • 100 gram veldsla
  • 0,5 bosje verse koriander

 

Benodigdheden:

  • rasp
  • kom
  • lepel
  • mes
  • hakmes

 

Bereidingswijze:

  1. Rasp de helft van de limoen. Pers alle limoenen uit.
  2. Meng in een kom het limoensap met de rasp, suiker, rode peper, sojasaus en water tot een dressing.
  3. Snijd de komkommer in zeer dunne plakjes. (m.b.v. een mandoline) en leg deze tot gebruik in de dressing.
  4. Hak de pinda’s grof en meng door de dressing.

 

Serveren:

  1. Hak de koriander. Snijd de lente-ui in zeer dunne ringen.
  2. Verdeel de sla over een schaal. Leg de komkommer erop. Schenk de dressing erover.
  3. Bestrooi met de bosui en de koriander.

BBQ sushi

 

Ingrediënten

12 plakken ontbijtspek

400 gram rundergehakt

100 gram cheddar of emmental

gefruite uitjes

bbq saus

 

Bereidingswijze

  1. Leg in de lengte de spekreepjes zo neer dat ze elkaar iets overlappen.
  2. Maak het gehakt aan met kruiden naar eigen smaak maar pas op niet te zout ivm spek.
  3. Verdeel het gehakt nu in een dun laagje over de spekreepjes
  4. Hou aan het einde vrij ongeveer 1 a 2 cm.
  5. Snij nu een reep kaas van ongeveer 1 cm breed en dik en leg deze over de breedte ongeveer 2 cm van bovenkant af.
  6. Rol de gehaktrol op zoals bij sushi. Druk de rol voorzichtig iets aan.
  7. Leg de rol op de bbq.
  8. Als de rol gaar is door de droog gebakken uitje rollen en in plakken snijden.
  9. Serveer dit als sushi met een bakje bbqsaus

 

 

Jamaican Jerked Chicken

 

voor 1,5/2 kg kipvleugels/kippendij

 

1 el tijm

1 el gemalen piment (allspice)

0,5 bol knoflook

1 st uien

2 st spaanse pepers

1 el suiker

1 el zout

1 tl gemalen zwarte peper

1 tl kaneel gemalen

1 tl nootmuskaat gemalen

1 tl gember (poeder of vers)

60 ml olie

60 ml chinese of japanse soya saus

0,5 st limoen

125 ml sinaasappelsap

125 ml azijn

 

Voor de garnering:

maiskolven

witte en/of zwarte bonen

koriander

 

Bereidingswijze

  1. Alle ingrediënten 15 minuten koken.
  2. Daarna blenderen en de kip hier 24 uur in marineren.
  3. Haal de kip uit de marinade en gaar op de BBQ.

(je kunt de kip ook zachtjes garen in de marinade in de pan – dan hoeft deze korter op de BBQ met minder kans op verbranden van de marinade)

  1. De saus nogmaals aan de kook brengen en zeven.
  2. Garneer met maiskolf, bonen en verse koriander. Als je het als hoofdgerecht serveert kun je er ook rijst bij serveren.

Spitskool

8 personen

 

Ingrediënten

1 spitskool

50 gram gefermenteerde knoflookboter

 

Bereidingswijze

  1. Snijd de kool in 8 parten en zet de parten weer tegen elkaar en pak in met alufolie – laat de bovenkant open.
  2. Zet de spitskool in 10 minuten in de BBQ met deksel dicht.
  3. Haal de parten los en grill nog even op het rooster.
  4. Serveer met (gefermenteerde knoflook) boter.

Bloemkool steak

4 personen

 

Ingrediënten

  • ½ bloemkool
  • ½  tl gerookt paprikapoeder
  • ½  tl tijm
  • ½  tl komijnpoeder

 

Bereidingswijze

  1. Snijd de bloemkool overlangs in mooie dikke plakken.
  2. Kwast in met wat olijfolie.
  3. Smeer deze in met een mengsel van komijn, gerookt paprikapoeder, tijm. peper en zout.
  4. Bak op de BBQ met dichte deksel tot ze gaar zijn. (5-10 minuten)
  5. Serveer met een yoghurt dip.

 

Lamsrollade met mosterd-honing saus

4 personen

 

Ingrediënten:

  • 1 lamsbout of schouder (150 gram p.p.)
  • 2 eetl mosterd
  • 1 teen knoflook
  • 1 eetl tijmblaadjes
  • 8 eetleleps honing mosterd saus (zie onder)

 

Bereidingswijze:

  1. Snijd de lamsbout mooi schoon en haal de vetdelen / zenen eraf.
  2. Snijd eventueel zo dat je het vlees mooi kunt openvouwen.
  3. Hak knoflook en tijm fijn en meng met de mosterd.
  4. Smeer de lamsbout aan de binnenkant helemaal in.
  5. Strooi zout en peper erop.
  6. Rol de bout op en bind vast met keukentouw.
  7. Bak op indirect vuur met een kernthermometer.
  8. Als deze 55 C aangeeft, smeer de rollade dan rondom in met de honing mosterd saus.
  9. Draai zodat de korst mooi kleurt maar niet verbrandt.
  10. Gaar door tot de kern 60C aangeeft.
  11. Serveer met de hasselback aardappel.

 

Carolina Mustard Sauce

 

Ingrediënten (voor 0,2 liter):

  • 90 ml mosterd
  • 60 ml honing
  • 30 ml appelazijn
  • 1 eetlepels ketchup
  • ½  eetlepel donkerbruine basterdsuiker
  • ½  theelepel worcestershiresaus
  • ½ theelepel hot sauce (bijvoorbeeld Tabasco)

 

Bereidingswijze:

 

  1. Doe alle ingrediënten in een schaaltje en meng ze goed door elkaar. Maak de saus tenminste 24 uur voor gebruik zodat de smaak zich kan ontwikkelen.
  2. Goed afgesloten in een pot is de saus twee weken houdbaar in de koelkast.

Hasselback aardappels

Ingrediënten

6 grote aardappels, bintje

2 tenen knoflook

olijfolie

50 g boter (of wat meer olijfolie) zeezout

Bereidingswijze

  1. Leg de aardappels neer op de meest platte kant en snijd vanaf de bovenkant elke 3 millimeter voor driekwart in de breedte in.
  2. Snijd de knoflook in zeer dunne plakjes en steek de schijfjes in de opengesneden aardappelgleufjes.
  3. Leg de aardappels op een bakplaatje op het rooster, besprenkel met olie, bestrooi met zout en geef elke aardappel bovenop nog een lik boter of wat extra olie.
  4. Laat 1 uur garen en kwast tussendoor wat boter/olie over de aardappels.

 

Licht gerookte steak met homemade BBQ saus en zoetzuur

 

Ingrediënten

500 gram diamanthaas

 

rub:

3 eetl bruine suiker

1 eetl zout

½ eetl zwarte peper

snuf chilipeper

1 eetl gerookt paprikapoeder

1 eetl paprikapoeder

1 tl komijnpoeder

(evt knoflook / ui poeder)

 

Zoetzuur:

verschillende kleuren harde groentes (bijv. wortel, biet, rettich, komkommer)

150 azijn

150 suiker

75 water

1 jeneverbes

1 laurier

1 steranijs

peper/zout

 

¼ zak groentechips voor garnering

Bereidingswijze

 

Bereidingswijze

  1. Meng de ingrediënten voor de rub.
  2. Wrijf de steak ermee in.

 

Zoetzuur

  1. Zoetzuur maken van azijn, suiker, water, specerijen.
  2. Groentes in verschillende formaten snijden.
  3. In aparte bakken inleggen om verkleuring te voorkomen. Zoetzuur heet opgieten.

 

Homemade BBQ saus

 

  • 500 g tomaat
  • 1 paprika
  • 4 knoflook
  • 20 ml azijn
  • 40 g bruine basterd
  • gedroogde peper (hoeveelheid naar smaak)
  • peper/zout

 

Bereidingswijze

  1. Tomaten in kwarten snijden, paprika ontdoen van zaadlijsten.
  2. Roken op volle kracht, met 2 scheppen mot.
  3. De gerookte groenten opkoken (20 minuten, of tot de paprika gaar is) met de rest van de ingrediënten.
  4. Staafmixen en op smaak brengen. (let op: wordt koud gegeten dus iets meer smaak aan warme saus toevoegen)

 

Roasted apples

 

Ingrediënten:

 

  • 6 zoete appels
  • 3 eetlepels abrikozenjam
  • 3 eetlepels cream cheese
  • 3 eetlepels donkere bruine suiker
  • 3 eetlepels ongezouten boter

Bereidingswijze:

 

  1. Gebruik een kleine meloenlepel of appelboor om het klokhuis te verwijderen, schraap nog wat vruchtvlees weg. Ga niet door de bodem. Per appel: Vul de holte met ½ eetlepel cream cheese, daarbovenop ½ eetlepel jam, daarna ½ eetlepel bruine suiker en als laatste een ½ eetlepel boter.
  2. Plaats een aluminum druipbak met water onder het rooster. Plaats de appels boven aluminum druipbak.
  3. Temperatuur van de BBQ is ong. 175 graden.
  4. De appels zijn gaar op het moment dat ze zacht aanvoelen en als de vulling bruin is en bubbelt.
  5. Hou rekening met een tijd van een uur tot anderhalf uur.
  6. Serveer met ijs.

 

Tip:

Serveer met ijs.

Voor een gerookt resultaat voeg wat hout-chips toe.