BBQ menu
Vis in pakketje
BBQ sushi
Jamaican jerked chicken
Spitskool en Bloemkool
Lamsbout met Carolina Mustard Sauce
Licht gerookte jodenhaas met bbq saus
Roasted Apples met yoghurt ijs
Vis in een pakketje
4 personen, hoofdgerecht
Ingrediënten
2 dorades of 600 gram witvis filet
2 dl (vis)bouillon
1 dl sojasaus
3 el sesamolie
6 el rijstwijn
4 el suiker
een bos koriander
1 stuk gember 5 cm
Voor de garnering:
komkommer
lente-ui
limoen
rijst of noedels
Aluminiumfolie
Bereidingswijze
- Snijd de vis in op de zijkant. Snijd niet te diep maar maak kleine sneden. Hierdoor kan de marinade straks beter intrekken.
- Was citroengras en snijd in dunne ringetjes. Breng aan de kook met de bouillon, sojasaus, sesamolie, rijstwijn en suiker en laat alles afkoelen.
- Leg de vis minimaal 15 minuten in de marinade.
- Maak ondertussen de komkommersalade en kook de rijst.
- Snijd de koriander fijn. Rasp de gemberwortel.
- Doe op elk stuk folie wat koriander. Leg de vis hier bovenop en verdeel gelijkmatig de koriander en gember over de vis.
- Besprenkel de vissen met de marinade, en vouw een pakketje.
- Als de bbq warm is kun je de vispakketjes op het rooster van de bbq leggen. Gaar deze pakketjes ongeveer 10 minuten.
- Controleer of de vis gaar is. Als de vis nog een beetje glazig is, is dat geen probleem. Maak de pakketjes open en serveer direct met de salade en de rijst.
Tip:
Je kunt deze vis ook in een bananenblad inpakken. Bind het bananenblad dan vast met keukentouw.
Komkommersalade met pinda-limoendressing
Ingrediënten:
4 personen
dressing
- 1 stuks limoen
- 1 stuks kleine rode peper
- 2 el bruine suiker
- 1 el lichte sojasaus
- 4 el ongezouten pinda’s
- 2 el water
salade
- 1 stuks komkommer
- 1 stuks lente-ui
- 100 gram veldsla
- 0,5 bosje verse koriander
Benodigdheden:
- rasp
- kom
- lepel
- mes
- hakmes
Bereidingswijze:
- Rasp de helft van de limoen. Pers alle limoenen uit.
- Meng in een kom het limoensap met de rasp, suiker, rode peper, sojasaus en water tot een dressing.
- Snijd de komkommer in zeer dunne plakjes. (m.b.v. een mandoline) en leg deze tot gebruik in de dressing.
- Hak de pinda’s grof en meng door de dressing.
Serveren:
- Hak de koriander. Snijd de lente-ui in zeer dunne ringen.
- Verdeel de sla over een schaal. Leg de komkommer erop. Schenk de dressing erover.
- Bestrooi met de bosui en de koriander.
BBQ sushi
Ingrediënten
12 plakken ontbijtspek
400 gram rundergehakt
100 gram cheddar of emmental
gefruite uitjes
bbq saus
Bereidingswijze
- Leg in de lengte de spekreepjes zo neer dat ze elkaar iets overlappen.
- Maak het gehakt aan met kruiden naar eigen smaak maar pas op niet te zout ivm spek.
- Verdeel het gehakt nu in een dun laagje over de spekreepjes
- Hou aan het einde vrij ongeveer 1 a 2 cm.
- Snij nu een reep kaas van ongeveer 1 cm breed en dik en leg deze over de breedte ongeveer 2 cm van bovenkant af.
- Rol de gehaktrol op zoals bij sushi. Druk de rol voorzichtig iets aan.
- Leg de rol op de bbq.
- Als de rol gaar is door de droog gebakken uitje rollen en in plakken snijden.
- Serveer dit als sushi met een bakje bbqsaus
Jamaican Jerked Chicken
voor 1,5/2 kg kipvleugels/kippendij
1 el tijm
1 el gemalen piment (allspice)
0,5 bol knoflook
1 st uien
2 st spaanse pepers
1 el suiker
1 el zout
1 tl gemalen zwarte peper
1 tl kaneel gemalen
1 tl nootmuskaat gemalen
1 tl gember (poeder of vers)
60 ml olie
60 ml chinese of japanse soya saus
0,5 st limoen
125 ml sinaasappelsap
125 ml azijn
Voor de garnering:
maiskolven
witte en/of zwarte bonen
koriander
Bereidingswijze
- Alle ingrediënten 15 minuten koken.
- Daarna blenderen en de kip hier 24 uur in marineren.
- Haal de kip uit de marinade en gaar op de BBQ.
(je kunt de kip ook zachtjes garen in de marinade in de pan – dan hoeft deze korter op de BBQ met minder kans op verbranden van de marinade)
- De saus nogmaals aan de kook brengen en zeven.
- Garneer met maiskolf, bonen en verse koriander. Als je het als hoofdgerecht serveert kun je er ook rijst bij serveren.
Spitskool
8 personen
Ingrediënten
1 spitskool
50 gram gefermenteerde knoflookboter
Bereidingswijze
- Snijd de kool in 8 parten en zet de parten weer tegen elkaar en pak in met alufolie – laat de bovenkant open.
- Zet de spitskool in 10 minuten in de BBQ met deksel dicht.
- Haal de parten los en grill nog even op het rooster.
- Serveer met (gefermenteerde knoflook) boter.
Bloemkool steak
4 personen
Ingrediënten
- ½ bloemkool
- ½ tl gerookt paprikapoeder
- ½ tl tijm
- ½ tl komijnpoeder
Bereidingswijze
- Snijd de bloemkool overlangs in mooie dikke plakken.
- Kwast in met wat olijfolie.
- Smeer deze in met een mengsel van komijn, gerookt paprikapoeder, tijm. peper en zout.
- Bak op de BBQ met dichte deksel tot ze gaar zijn. (5-10 minuten)
- Serveer met een yoghurt dip.
Lamsrollade met mosterd-honing saus
4 personen
Ingrediënten:
- 1 lamsbout of schouder (150 gram p.p.)
- 2 eetl mosterd
- 1 teen knoflook
- 1 eetl tijmblaadjes
- 8 eetleleps honing mosterd saus (zie onder)
Bereidingswijze:
- Snijd de lamsbout mooi schoon en haal de vetdelen / zenen eraf.
- Snijd eventueel zo dat je het vlees mooi kunt openvouwen.
- Hak knoflook en tijm fijn en meng met de mosterd.
- Smeer de lamsbout aan de binnenkant helemaal in.
- Strooi zout en peper erop.
- Rol de bout op en bind vast met keukentouw.
- Bak op indirect vuur met een kernthermometer.
- Als deze 55 C aangeeft, smeer de rollade dan rondom in met de honing mosterd saus.
- Draai zodat de korst mooi kleurt maar niet verbrandt.
- Gaar door tot de kern 60C aangeeft.
- Serveer met de hasselback aardappel.
Carolina Mustard Sauce
Ingrediënten (voor 0,2 liter):
- 90 ml mosterd
- 60 ml honing
- 30 ml appelazijn
- 1 eetlepels ketchup
- ½ eetlepel donkerbruine basterdsuiker
- ½ theelepel worcestershiresaus
- ½ theelepel hot sauce (bijvoorbeeld Tabasco)
Bereidingswijze:
- Doe alle ingrediënten in een schaaltje en meng ze goed door elkaar. Maak de saus tenminste 24 uur voor gebruik zodat de smaak zich kan ontwikkelen.
- Goed afgesloten in een pot is de saus twee weken houdbaar in de koelkast.
Hasselback aardappels
Ingrediënten
6 grote aardappels, bintje
2 tenen knoflook
olijfolie
50 g boter (of wat meer olijfolie) zeezout
Bereidingswijze
- Leg de aardappels neer op de meest platte kant en snijd vanaf de bovenkant elke 3 millimeter voor driekwart in de breedte in.
- Snijd de knoflook in zeer dunne plakjes en steek de schijfjes in de opengesneden aardappelgleufjes.
- Leg de aardappels op een bakplaatje op het rooster, besprenkel met olie, bestrooi met zout en geef elke aardappel bovenop nog een lik boter of wat extra olie.
- Laat 1 uur garen en kwast tussendoor wat boter/olie over de aardappels.
Licht gerookte steak met homemade BBQ saus en zoetzuur
Ingrediënten
500 gram diamanthaas
rub:
3 eetl bruine suiker
1 eetl zout
½ eetl zwarte peper
snuf chilipeper
1 eetl gerookt paprikapoeder
1 eetl paprikapoeder
1 tl komijnpoeder
(evt knoflook / ui poeder)
Zoetzuur:
verschillende kleuren harde groentes (bijv. wortel, biet, rettich, komkommer)
150 azijn
150 suiker
75 water
1 jeneverbes
1 laurier
1 steranijs
peper/zout
¼ zak groentechips voor garnering
Bereidingswijze
Bereidingswijze
- Meng de ingrediënten voor de rub.
- Wrijf de steak ermee in.
Zoetzuur
- Zoetzuur maken van azijn, suiker, water, specerijen.
- Groentes in verschillende formaten snijden.
- In aparte bakken inleggen om verkleuring te voorkomen. Zoetzuur heet opgieten.
Homemade BBQ saus
- 500 g tomaat
- 1 paprika
- 4 knoflook
- 20 ml azijn
- 40 g bruine basterd
- gedroogde peper (hoeveelheid naar smaak)
- peper/zout
Bereidingswijze
- Tomaten in kwarten snijden, paprika ontdoen van zaadlijsten.
- Roken op volle kracht, met 2 scheppen mot.
- De gerookte groenten opkoken (20 minuten, of tot de paprika gaar is) met de rest van de ingrediënten.
- Staafmixen en op smaak brengen. (let op: wordt koud gegeten dus iets meer smaak aan warme saus toevoegen)
Roasted apples
Ingrediënten:
- 6 zoete appels
- 3 eetlepels abrikozenjam
- 3 eetlepels cream cheese
- 3 eetlepels donkere bruine suiker
- 3 eetlepels ongezouten boter
Bereidingswijze:
- Gebruik een kleine meloenlepel of appelboor om het klokhuis te verwijderen, schraap nog wat vruchtvlees weg. Ga niet door de bodem. Per appel: Vul de holte met ½ eetlepel cream cheese, daarbovenop ½ eetlepel jam, daarna ½ eetlepel bruine suiker en als laatste een ½ eetlepel boter.
- Plaats een aluminum druipbak met water onder het rooster. Plaats de appels boven aluminum druipbak.
- Temperatuur van de BBQ is ong. 175 graden.
- De appels zijn gaar op het moment dat ze zacht aanvoelen en als de vulling bruin is en bubbelt.
- Hou rekening met een tijd van een uur tot anderhalf uur.
- Serveer met ijs.
Tip:
Serveer met ijs.
Voor een gerookt resultaat voeg wat hout-chips toe.