Boerin en de Kok gerecht

Nederlands

Gerookte makreel op toast met pastinaakchips

4 personen

  • 0,5 stuks gerookte makreel
  • 1 sjalot
  • 1 gekookt bietje
  • 2 eetl mayonaise
  • 3 takjes dille
  • 4 sneetjes wit casino
  • 1 kleine pastinaak
  • frituurolie

Benodigdheden:

  • kom voor makreel-biet mengsel
  • dunschiller
  • (frituur)pannetje voor olie
  • schuimspaan of tang
  • keukenpapier

Bereidingswijze:

  1. Snijd de bietjes brunoise. (dat zijn kleine blokjes van ongeveer 0,5 cm).
  2. Pluk het vlees van de makreel. Let op graten! Voeg toe aan de bietjes.
  3. Snipper de sjalot en voeg toe aan het biet-makreel mengsel.
  4. Hak de dille fijn en meng erdoor.
  5. Meng de mayonaise door het mengsel.
  6. Breng op smaak met peper en zout.

Toast

  1. Mini-knip: Snijd het brood in kleine sneetjes. Casino: steek 2 rondjes uit een boterham met een glas. Kwast deze in met olie.
  2. Bak ze 5-10 minuten in de oven op 180C of tot ze goudbruin zijn.

Pastinaakchips

  1. Verhit olie op laag vuur in een pannetje. Pas op met de mensen eromheen en met spattend water! Laat het niet roken, dan verbrandt de olie.
  2. Schil de pastinaak met een dunschiller.
  3. Schil dikke slierten over de lengte van de pastinaak.
  4. Frituur de plakjes direct in frituurvet van 150°C tot ze goudbruin zijn. Schep de plakjes met een tang of schuimspaan uit het frituurvet.
  5. Laat uitlekken en leg op keukenpapier. Strooi er zout over.

Serveren:

  1. Schep het mengsel op de toastjes. Druk goed aan. Doe er 1 of 2 stukjes chips op.

Schorseneren tempura

Ingrediënten

4 personen

  • 2 stuks schorseneren
  • tempura meel (+ koud water)
  • panko (is japans broodkruim / paneermeel)
  • 2 el mayonaise
  • ½ tl geraspte mierikswortel

Benodigdheden:

  • frituurpan (of pan met olie)
  • dunschiller
  • kom voor tempuramengsel
  • garde

Bereidingswijze

  1. Schil de schorseneren met een dunschiller onder de kraan.
  2. Snijd in stukjes (3 cm ong.) en kook ze ong. 10 – 15 minuten tot ze zacht zijn.
  3. Mix het beslag voor de tempura tot yoghurt dikte.
  4. Haal de schorseneren door het beslag, dan door het broodkruim en bak ze goudbruin in de olie.
  5. Meng de mierikswortel met de mayonaise
  6. Serveer met de gefrituurde schorseneren met de mierikswortel mayonaise.

Preikoekjes met yoghurtroomkaasdip

12 personen

Koekjes:

  • 3 preien
  • 2 uien
  • 1 tl korianderpoeder / 1 tl komijnpoeder /Snufje kaneel /Snufje kurkuma /Snufje chilipoeder
  • 1 tl suiker
  • Handje zachte groene kruiden (kervel, bieslook, peterselie, koriander oid) gehakt
  • Peper en zout naar smaak
  • 2 eieren
  • 120 gr bloem
  • 2 tl bakpoeder
  • 150 gr melk
  • zonnebloem- of olijfolie
  1. Snijd de prei in ringen en was deze. Snipper de uien.
  2. Bak de ui en de prei in een koekenpan in een beetje olie tot ze gaar zijn.
  3. Voeg de korianderpoeder,komijnpoeder, kaneel, kurkuma, chilipoeder, suiker en kruiden toe en haal de pan van het vuur.
  4. Maak een beslagje van de eieren, de bloem, het bakpoeder en de melk. Voeg het preimengsel hier aan toe.
  5. Laat een beetje olie warm worden in een koekenpan.  Schep met een eetlepel het beslag in de pan. 1 eetlepel is 1 koekje.
  6. Bak de koekjes op een niet al te hoog vuur aan beide kanten tot ze mooi goudbruin en gaar zijn.

Yoghurtdip:

  • 100 gr yoghurt
  • 50 gr roomkaas
  • 1 teen knoflook
  • Handje bladpeterselie
  • Handje koriander
  • Zout en peper
  1. Doe alle ingrediënten in een keukenmachine en zet deze aan totdat er een gladde gelijkmatige saus ontstaat.
  2. Voeg eventueel wat citroensap en olijfolie toe naar smaak.

Witlof tarte tatin met gegratineerde geitenkaas

Ingrediënten:

4 personen

4 stronkjes witlof

25 gram boter

25 gram suiker

4 plakjes bladerdeeg

200 gram chevre

Benodigdheden:

  • koekenpan
  • vormpjes voor tarte tatin
  • uitsteekring

Tarte tatin

  1. Meng de boter, suiker en peper in een koekenpan en laat karamelliseren. Dit is smelten tot de suiker licht bruin is.
  2. Snijd 2 mm van de onderkant van de witlof af. Snijd de witlof doormidden.
  3. Bak de witlof met de bolle kant naar boven in de karamel.
  4. Bak ze op laag vuur ongeveer 10 minuten. Het vocht moet ingedikt zijn en de witlof moet aan de onderkant een mooie lichtbruine kleur hebben. Pas op dat het niet verbrandt!
  5. Doe de witlof in de vormpjes. (snijd eventueel de witlof iets kleiner). Verdeel de overgebleven karamel over de vormpjes.
  6. Steek met een ring (of glas) cirkels uit het bladerdeeg. Twee per plakje.
  7. Bedek de vormpjes met bladerdeeg. Vouw deze om de witlof heen, niet over de rand van het vormpje.
  8. Bak de taartjes 20 minuten in een voorverwarmde oven op 200 C of tot de korst goudbruin en krokant ziet.

Serveren:

  1. Keer de taartjes om en verdeel er de geitenkaas over.
  2. Zet nog even onder de gril en serveer.

Geroosterde groentes uit de oven

Ingrediënten:

4 personen

Ingrediënten:

  • 150 gram groentes p.p. (gekleurde wortels, meiraapjes, pompoen, gele biet, aardpeer, pastinaak)
  • olie

Benodigdheden:

  • bakplaat
  • dunschiller

Bereidingswijze:

  1. Schil de wortels / groentes
  2. Snijd ze in schijfjes en verdeel deze over een bakplaat. (houd de kleuren apart)
  3. Meng er olie en zout door.
  4. Zet 1 – 1,5 uur in de oven op 180 C.

Puree van wintergroentes

Ingrediënten:

4 personen

Ingrediënten

  • 1 knolselderij of 3 pastinaken
  • 1 grote aardappel
  • Melk
  • (evt. boter of room)
  • Peper zout

Benodigdheden:

  • pan
  • dunschiller
  • pureestamper

Bereidingswijze:

  1. Schil de knolselderij met een mes of dunschiller.
  2. Snijd de knolselderij en aardappel in stukjes.
  3. Doe in de pan met een klein laagje water en deksel op de pan. (stoom)kook in 30 minuten gaar.
  4. Pureer met een staafmixer en breng op smaak met peper, zout en zuivel.

Perensorbet met hangop

Ingrediënten

4 personen

  • 300 gram peren
  • 100 gram suiker
  • 0,5 citroen
  • 1,5 dl water
  • 0,5 dl rode wijn
  • 0,5 liter volle yoghurt

Benodigdheden:

  • staafmixer
  • vriezer of ijsmachine
  • theedoek met bindtouw
  • zeef
  • keukenmachine

Bereidingswijze:

Hangop

  1. Hang de yoghurt in het midden van een theedoek op aan de 4 punten boven een lekbak.
  2. Laat hangen tot serveren.

Sorbet

  1. Was de peren en snijd  in kleine stukjes.
  2. Haal de zeste van de citroen. Dit is alleen het gele gedeelte (niet het wit, dat is bitter)
  3. Kook de peer met de suiker, water en citroenzeste 15 minuten.
  4. Zeef de peer en vang het vocht op.
  5. Pureer de peer tot moes en meng de helft door het vocht.
  6. Pers de citroen uit en voeg toe.
  7. Bevries het in een lage platte bak. Roer af en toe om tot serveren.

Serveren:

  1. Schep de hangop van de theedoek en doe in een spuitzak. Vouw eerst de randen van de spuitzak om, dat werkt schoner met het knijpen.
  2. Haal het ijs uit de vriezer en pureer met een staafmixer of beter een keukenmachine. Laat draaien tot het een sorbet-structuur heeft. (niet te lang, dan smelt het weer). Doe het ijs ook in een spuitzak.
  3. Doe de moes ook in een spuitzak. Doe wat van de moes onderin een glas.
  4. Snijd een hoekje van de spuitzak en knijp langzaam van boven naar beneden.
  5. Vul nu de glazen met moes; yoghurt en als laatste het ijs.

Piece of appelcake

Ingrediënten:

4 personen

  • 50 gram bloem
  • 50 gram boter
  • 50 gram suiker
  • 1 ei
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 appel

Benodigdheden:

  • kom voor beslag
  • pannetje voor boter
  • garde
  • dunschiller
  • aardappelschilmesje
  • vormpjes of 1 grote vorm

Bereidingswijze

  1. Boter smelten, suiker bijvoegen en mengen.
  2. Daarna de bloem en bakpoeder erdoor roeren.
  3. Eieren even opkloppen en bijvoegen (eiwit niet stijfkloppen).
  4. De appelen schillen en in blokjes snijden, toevoegen, mengen en omroeren.
  5. Alles in een geboterde vorm 20 tot 40 min. Bakken in oven op 200 graden C. (tot een naald of satéprikker er schoon uitkomt)