rijst koken

Mijn manier om rijst te koken is de “afgepast water” methode.

Ik zorg dat ik precies genoeg water heb, om de rijst te garen.

Ik hoef dan geen water (met smaak) af te gieten. En ik hoef geen water te verwarmen dat ik toch niet gebruik. Dat is beter voor het milieu.

De exacte hoeveelheid water verschilt natuurlijk per soort rijst, per pan en per hittebron maar als vuistregel kun je aanhouden:

1,5 volume water

1 volume rijst

Dus heb je 1 kopje rijst, dan voeg je 1,5 kopje water toe.

Per persoon gebruik ik voor een hoofdgerecht 75-100 gram rijst. Dat is ongeveer 1 gemiddeld koffiekopje.

  1. Breng de rijst met snuf zout en het water roerend aan de kook. 
  2. Laat 8-10 minuten met deksel op laag vuur garen. Roer af en toe om.
  3. Zet vuur uit en laat zonder deksel staan.

 

Ouderwetse truc: meestal staat het water in de pan precies een vingerkootje boven de rijst.

Extra smaak: Vervang (een deel van) het water door kokosmelk. Of laat een stengel citroengras of een limoenblad meetrekken.

Rijst over? Weggooien is zonde. Maak er rijstepap van. Of egg fried rice. Of nasi.