Mezze – Arabische hapjes

 

Mouhammera – walnoot / geroosterde paprika – puree

Baba Ganoush – aubergine – puree

Hummus – kikkererwten – puree

Jibne wa labne – kaas met yoghurtdip

 

Tabbouleh – peterseliesalade met bulgur

Salade met sinaasappel, avocado en olijf

Koussa bil khal – geroosterde courgette met azijn en munt

 

Kibbeh – lamsgehaktballetjes

Kofteh samak – visballetje

 

Sambousak bi jibneh – kaas dille pasteitjes

Fatayer bil sabanikh – spinaziepasteitjes met pijnboompitten

 

Desserts

Basbousa – griesmeelcake met maanzaad

Moehalabie – griesmeelpudding met oranjebloesemwater

Mouhammera – “dat wat rood is”

 

4 personen

Ingrediënten:

 

  • 1 rode puntpaprika
  • 30 gram walnoten
  • 0,5 tl komijnzaad
  • 0,5 witte boterham
  • 0,5 teen knoflook
  • 0,5 eetl citroensap
  • 0,5 eetl olijfolie
  • 0,5 tl granaatappelmelasse

 

Benodigdheden

  • oven
  • ovenschaal
  • kom
  • plastic folie
  • koekenpan
  • keukenmachine of staafmixer
  • snijplank
  • mes
  • serveerkom

 

Bereidingswijze:

  1. Rooster de paprika’s en ontvel ze. Laat de paprika’s volledig afkoelen.
  2. Rooster de walnoten en komijnzaadjes even in een droge koekenpan. Laat afkoelen.
  3. Doe alle ingrediënten in de kom van de foodprocessor (of gebruik een staafmixer) en pureer totdat je een smeuïge pasta hebt.
  4. Proef en breng naar wens op smaak met nog wat extra peper/zout/citroen.

Baba Ganoush – auberginepuree

 

8 personen

Ingrediënten:

  • 1 aubergine
  • 0,25 teen knoflook
  • 1 tl citroensap
  • 5 el olijfolie
  • 1 el tahin

 

Benodigdheden

  • mes
  • kwast
  • oven
  • ovenschaal
  • tang
  • snijplank
  • lepel
  • serveerkom

 

Bereidingswijze:

 

  1. Prik gaatjes in de aubergine en doe ze in de oven. Bak 40 minuten op 200 graden tot ze gaar zijn. Of voor een rokerige smaak; rooster een deel van de aubergines op een vlam op het gasfornuis tot ze rondom verbranden en de binnenkant zacht voelt.
  2. Schep de binnenkant uit de schil.
  3. Snijd dit grof en meng met fijngehakte knoflook, citroensap en tahin.
  4. Meng de olie erdoor.
  5. Breng op smaak met peper en zout.
  6. Garneer met verse peterselie

Hummus – kikkererwtenpuree

 

8 personen

 

Ingrediënten:

  • 0,25 teen knoflook
  • sap van een 1/2 citroen
  • 1 dl olijfolie
  • 2 tl komijnpoeder
  • 1 blik kikkererwten
  • 1 eetl tahin

 

Bereidingswijze:

  1. Pureer alle ingrediënten met keukenmachine of een staafmixer.
  2. Breng op smaak met peper en zout.
  3. Doe de hummus op een schaal en doe er wat olijfolie over.

 

Rode bieten hummus

Vervang de helft van de kikkererwten door gekookte rode bietjes en pureer.

 

Pittige hummus

Draai een vers rood pepertje (met of zonder zaadjes erdoor)

Jibne wa labne Kaas – yoghurtdip met zahtar

 

8 personen

Ingrediënten

  • 125 gram feta
  • 125 gram volle Griekse yoghurt
  • 1 eetl olijfolie
  • 1 eetl zahtar

Zahtar

  • 3 tl gedroogde tijm
  • 1 eetl sumak
  • 1 eetl geroosterd sesamzaad

 

Bereidingswijze:

  1. Laat de feta uitlekken en prak fijn.
  2. Klop de hangop er doorheen, zodat er een dikke pasta ontstaat.
  3. Schep het mengsel in een kom, en schenk de olijfolie eroverheen.
  4. Bestrooi met zahtar

 

Tabbouleh – Peterseliesalade met bulgur

 

8 personen

 

Ingrediënten

  • 200 g fijne bulgur
  • sap van 1 citroen
  • grote bos bladpeterselie
  • 0,5 stuks granaatappel
  • handvol muntbladeren
  • ¼ granaatappel
  • 4 el olijfolie

 

Bereidingswijze:

  1. Giet kokend water over de bulgur en laat 5 minuten staan om te garen.
  2. Was de peterselie en droog goed. Hak de peterselie zeer fijn. Zorg dat deze goed droog is anders hak je het tot moes.
  3. Hak de munt fijn.
  4. Meng de kruiden door de afgekoelde bulgur en breng op smaak met zout en peper.

Kibbeh

 

8 personen

Ingrediënten:

  • 500 gram mager lamsgehakt
  • 200 gram fijne bulgur
  • 6 gram zout
  • peper
  • 1 ui, zeer fijjn gehakt
  • 1 eetl komijnpoeder
  • 1 eetl korianderpoeder
  • 1 tl tijm
  • 1 tl oregano
  • 0,5 tl kaneel

 

Bereidingswijze:

  1. Kneed het gehakt met de ui, zout, peper en kruiden.
  2. Was de bulgur in een zeef en druk er het vocht uit.
  3. Voeg dit toe aan het gehakt en kneed totdat burghul en gehakt goed vermengd zijn.
  4. Bak een heel klein beetje in olie om te proeven of er genoeg zout in zit.
  5. Maak balletjes ter grootte van een golfbal em bak deze gaar in de olie.

 

Sinaasappelsalade

 

Ingrediënten

8 personen

 

  • 2 stuks sinaasappels
  • 4 stuks tomaten
  • 2 stuks avocado
  • 8 el olijfolie
  • 4 el citroensap
  • 2 el peterselie, fijngehakt
  • 50 gram geschaafde amandelen
  • 16 stuks zwarte olijven
  • peper en zout

 

Benodigdheden:

Bereidingswijze:

  1. Schil de sinaasappels en snijd ze in dikke plakken.
  2. Snijd de tomaten in plakken.
  3. Halveer de avocado’s en verwijder de pit. Pel de avocado’s en snijd het vruchtvlees in blokken.
  4. Meng de olijfolie met het citroensap en de gehakte peterselie. Breng op smaak met zout en peper.
  5. Meng de dressing door de avocado, sinaasappel en tomaat.
  6. Rooster het amandelschaafsel in de oven of koekenpan.
  7. Garneer de salade met geroosterde amandelen en de olijven.

 

Sambousak bi jibneh – Kaas dille pasteitjes

 

8 personen

Ingrediënten

  • 125 g feta
  • 100 gr mozzarella
  • 0,5 bosje dille
  • 1 ei
  • 1 pakje bladerdeeg
  • 1 eidooiers

 

Bereidingswijze

  1. Prak de feta fijn.
  2. Hak de mozzarella fijn.
  3. Klop de eieren los en hak de dille.
  4. Meng de kazen, eieren en dille, breng op smaak met zout en peper.
  5. Rol het bladerdeeg dun uit en steek er rondjes uit.
  6. Doe op elk rondje 2 tl van de vulling en vouw het dicht.
  7. Druk de rand aan met een vork en bestrijk met eigeel.
  8. Bak ong. 20 minuten in de oven op 200 C.

Fatayer bil sabanikh

Spinaziepasteitjes met pijnboompitten

 

Ingrediënten:

  • 500 gr verse spinazie
  • 2el olijfolie
  • 2 uien, gesnipperd
  • 3 el pijnboompitten
  • 1 el sumak (of sap van 1 citroen)
  • 1 tl gemalen piment
  • 2 vellen filodeeg
  • Boter voor filodeeg

 

Bereidingswijze:

  1. Bak de ui in de olie tot deze glazig is.
  2. Bak de spinazie mee tot deze slinkt.
  3. Knijp het vocht eruit en hak de spinazie grof.
  4. Rooster pijnboompitten en voeg met de overige kruiden toe aan het mengsel. Breng op smaak met zout en peper.
  5. Snijd het filodeeg in stroken van 5x15cm. Bestrijk met gesmolten boter
  6. Leg nu de vulling boven aan op het filodeeg en vouw de punt om zodat je bovenaan eendriehoekje krijgt.
  7. Vouw dit driehoekje om en om naar beneden. Bestrijk nogmaals met boter
  8. Bak 20 minuten op 180 C

Kofta Samak

 

Ingrediënten:

  • 750 gram visfilets (van witvis)
  • ½ bosje lenteui
  • ¼ bosje bladpeterselie
  • ¼ bosje koriander
  • geraspte schil van 1 sinaasappel
  • snuf kaneel
  • 10 gram zout
  • peper
  • ½ citroen voor garnering

 

Bereidingswijze:

  1. Hak alle kruiden fijn in de keukenmachine en haal eruit.
  2. Snijd de vis in stukken en hak fijn in de machine.
  3. Voeg de kruiden weer toe en hak door elkaar.
  4. Maak een klein balletje en bak dat even in wat olie om de smaak te testen, voeg desgewenst wat zout of meer kruiden toe.
  5. Maak koekjes of balletjes en bak ze goudbruin.
  6. Serveer met schijfjes citroen

 

Koussa bil khal – Geroosterde courgette met azijn

 

8 personen

Ingrediënten

  • 2 courgette
  • 1 teen knoflook
  • 3 el olijfolie
  • 2 el witte wijnazijn
  • 2 tl (gedroogde) munt

 

Bereidingswijze

  1. Snijd de courgette in de lengte in dunne plakken. Dit kan met een mesje of een kaasschaaf.
  2. Halveer en plet de knoflook.
  3. Schenk de olie erover, meng de knoflook erdoor en bak 15 min op 180C.
  4. Meng azijn en de munt erdoor. Breng op smaak met peper en zout.
  5. Schep de courgette op een bord en besprenkel met de dressing.

Basbousa – Griesmeelcake met maanzaad

 

Ingrediënten

  • 115 g boter
  • 175 gr suiker
  • 2 el maanzaad
  • 2 eieren
  • 450 gr fijn griesmeel
  • 1 tl bakpoeder
  • ½ tl zuiveringszout
  • 175 ml dikke yoghurt
  • 16 amandelen, gehalveerd

Siroop

  • 1 dl water
  • 100 g suiker
  • Sap ½ citroen

 

Bereidingswijze:

  1. Klop de boter met de suiker romig en meng het maanzaad erdoor.
  2. Klop de eieren er 1 voor 1 door.
  3. Zeef de griesmeel met het bakpoeder en zuiveringszout erdoor.
  4. Schep de yoghurt erdoor.
  5. Verdeel over een ingevette of met bakpapier beklede rechhoekige schaal (ong. 20×30)
  6. Verdeel de halve amandelen in rechte lijnen erover.
  7. Bak 30 minuten op 180 of tot een satéprikker er schoon uitkomt.
  8. Kook voor de siroop het water met de suiker. Roer het citroensap erdoor en laat 10 min inkoken. Laat afkoelen.

 

 

Mouhalabieh

 

4 personen

Ingrediënten:

 

  • 25 gram griesmeel (=2,5 el)
  • ¼ kaneelstokje
  • 0,25 liter volle melk
  • 20 gram suiker
  • snufje zout
  • 0,5 theelepel oranjebloesemwater
  • kaneelpoeder

 

Benodigdheden

  • pan
  • garde
  • puddingvormpjes
  • koekepan

 

Bereidingswijze:

 

  1. Breng de melk aan de kook aan de kook met het kaneelstokje.
  2. Roer met een garde griesmeel, suiker en zout erdoor.
  3. Breng opnieuw aan de kook en laat 3 minuten doorkoken tot je een pap krijgt.
  4. Roer er het oranjebloesemwater door.
  5. Giet de pudding in de puddingvormpjes.
  6. Laat afkoelen en zet ze minstens een uur in de koelkast om op te stijven.
  7. Rooster de pistachenootjes.
  8. Bestrooi in een mooi motief met wat kaneelpoeder en versier met de pistachenootjes.