BLOG van martijn: BERKEL

Tijdens een kookvakantie ging ik met een collega-kok/vinoloog een keer op bezoek bij zijn baas die een eigen wijndomein heeft in Toscane.
Terwijl we door zijn 17e eeuwse villa liepen, vertelde de wijnbaron dat hij ook een huis had in Noorwegen, Australie en Zwiterserland. Vanuit de toren wees hij over zijn wijngaarden. “daar tot aan die eik”…”hier 4 hectare nieuw aangeplant, in de verte schemerde Siena. In de keuken pakte hij een salami en legde die op een glimmende rode snijmachine.
“Een Berkel”, vertelde hij, “uit 1933. Ergens op de kop getikt voor € 14000 en laten restaureren voor € 4000.”
Hij bewoog een soort draaiorgel wiel. De machine kwam langzaam in beweging. Het mes begon te draaien, het vlak waar de salami lag, ging heen en weer langs het mes.
Aan de andere kant kwamen flinterdunne plakjes salami eruit. Terwijl hij draaide en plakjes waaierden, verkocht hij aan de telefoon twee containers Chianti aan een handelaar in Shanghai.
Daarna sneed hij op een glimmend slagershakblok (€ 1200) een stukje brood. Salami erop en we proostten met zijn eigen wijn.
Zo worden dromen geschapen.

Mijn verjaardag erna kocht ik een hele prosciutto. Ik leende de snijmachine van mijn werk. Ik woonde drie hoog en het ding was zo onhandig zwaar dat we een hijstouw moesten halen om hem naar boven te krijgen. Nog erger dan een wasmachine, en scherper.
Hij nam het hele aanrecht in beslag en hij moest ook weer naar beneden maar die avond we flinterdunne plakken prosciutto!

Daarna kocht ik een hakblok, om mijn eigen brood te snijden. Via marktplaats voor € 100. <br>We haalden het op in een nieuwbouw wijk waar het al 20 jaar stond in de woonkamer van 20 C met een plant erop. Gelukkig op de begane grond want hij woog 80 kilo.
De bovenkant zat vol scheuren. Ik schuurde, poetste, depte dagen met natte doeken maar het had geen zin.
Toen er gruis van een houtworm uit begon te vallen, heb ik het volgespoten met chemische spray. En brood koop ik weer gewoon voorgesneden.
Nu heb ik een boek gelezen over zelf wijnmaken. We hebben elk jaar nl. steeds meer druiven in ons tuintje. Via de internetdrogist kan ik een hele wijnmaakset kopen. Sulfiet, gist-starter, flessen en kurken (per 500 stuks). Ik heb alleen zo mijn twijfels.
Eerst maar eens het ledikantje voor mijn aanstaande kind verven.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Laat een reactie achter