Viva la Toscana

Al jaren kom ik in Italië – en dan vooral Toscane waar ik van 2005 tot 2020 kookvakanties heb georganiseerd. Mangiafagioli worden de Toscanen ook wel genoemd: het recept hieronder is een mooi voorbeeld van hoe de Toscanen met een simpel ingrediënten als de cannellini boon een smaakvolle antipasto maken. En de pasta zelf is natuurlijk ook heerlijk door de venkelzaadjes!

 

Bucatini met venkel, tomaat, pittige salami en rozemarijn pangritata

2 personen

 

Ingrediënten

 

Bucatini 

 

    • 50 gram pikante worst
    • ½ teen knoflook
    • 400 gram venkel
    • ½ tl venkelzaad
    • 400 gram tomaat in blik
    • 175 gram bucatini
    • 1 handje stevig oud brood
    • ½ takje rozemarijn

 

  • olijfolie, peper, zout

 

 

Witte bonen crème

 

  • ½ blik cannellinibonen 
  • ½ kleine teen knoflook
  • sap van een kleine halve citroen
  • rasp van een kleine halve citroen
  • 1 takje peterselie
  • ½ takje salie
  • 1 kleine ciabatta
  • zout en peper, extra vergine olijfolie 




Benodigdheden:

 

  • koekenpan
  • kookpan
  • snijplank en mes
  • vijzel of pollepel om venkel te kneuzen
  • maatbeker
  • staafmixer




Bereidingswijze:

 

Stap 1 – Pastasaus

 

  1. Snijd de salami in grove blokjes.
  2. Snijd in venkel in ringen, zowel de witte knol als de stelen. 
  3. Als de venkel fijne groene takjes heeft, snijd die dan fijn en bewaar voor garnering. 
  4. Plet de knoflook en snipper fijn. Neem een stevige koekenpan, bak de salami met de knoflook en het gekneusde venkelzaad met een heel klein beetje olie mooi rondom bruin en krokant. 
  5. Bak de venkel in het vet van de salami, na een minuut of 5, als de venkel aan het garen is, mogen de tomaten erbij. Laat de saus minimaal een half uur lekker inkoken. 

 

Stap 2 – Bonencrème

 

  1. Giet de bonen af en bewaar wat van het vocht.
  2. Giet af maar behoud zeker 100 ml van het kookvocht. 
  3. Verdeel de bonen in twee porties. 
  4. Marineer de ene helft van de bonen met wat olijfolie, het citroensap, de citroenrasp en fijngesneden peterselie. Strooi wat zout en peper erover. Laat een minuut of 10 marineren. 
  5. Verwarm de olie met de salie en knoflook en laat een paar minuutjes op laag vuur trekken. 
  6. Doe deze olie met de bonen en een flinke scheut olijfolie in een maatbeker en pureer tot een crème. Breng op smaak met een klein beetje citroensap, peper en zout. 
  7. Serveer de puree in een schaaltje met de gemarineerde bonen eroverheen

 

Stap 3 – Pangrittata en bruschette

 

  1. Breng een pan water aan de kook. 
  2. Verwarm de oven voor op 200C.
  3. Pluk de takjes van de rozemarijn. 
  4. Bak het brood met wat olijfolie en de rozemarijn tot deze krokant zijn en rondom mooi goudbruin. 
  5. Snijd de ciabatta in sneetjes en rooster in 5 minuten krokant in de oven. 
  6. Serveer met een knapperige bruschetta

 

Stap 4  – Pasta koken

 

  1. Proef of de saus op smaak is. Voeg evt. meer zout/peper toe.
  2. Voeg zout toe aan het kokende water en voeg de bucatini toe. 
  3. Kook de pasta al dente 6 minuten.
  4. Giet de gegaarde pasta af en bewaar iets van het kookwater. Je kunt het kookwater gebruiken om de saus iets te verdunnen als het nodig is. Meng de bucatini door de saus en maak de borden op. Garneer met de pangritata en de fijngesneden venkelscheuten. 
  5. Buon appetito.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie