Vlees pekelen – nat

Tips voor een lekker, groot stuk vlees Koop een kernthermometer. Die van Ikea is handig want je steekt de pin met sensor in het vlees in de oven (of BBQ) en het kastje plak je erbuiten met magneet. Laat het vet aan de buitenkant aanzitten voor veel smaak en sappigheid. Wil je nog meer smaak (en […]

Blog van Martijn: Vet en zout

Een tijd terug wist ik het even niet meer. Bijna 40, onlangs getrouwd, twee jonge kinderen op 5 sportclubjes, een eigen bedrijf, vrienden die ik bijna niet zie. Waar is de tijd voor mijzelf? En wat vind ik nu echt belangrijk in het leven? Mijn eerste impuls was: ik heb weer een motor nodig. En ik ga een reis maken. Tijdens de zwemles van […]

Gerookte makreel op toast met pastinaakchips

Gerookte makreel op toast met pastinaakchips 4 personen 0,5 stuks gerookte makreel 1 sjalot 1 gekookt bietje 2 eetl mayonaise 3 takjes dille 4 sneetjes wit casino 1 kleine pastinaak frituurolie Benodigdheden: kom voor makreel-biet mengsel dunschiller (frituur)pannetje voor olie schuimspaan of tang keukenpapier Bereidingswijze: Snijd de bietjes brunoise. (dat zijn kleine blokjes van ongeveer […]

BLOG van Martijn: Dochter

Vroeger schreef ik nog wel eens een gedichtje, een liedje of een grappig zinnetje – waaruit soms een verhaal voor deze nieuwsbrief rolde. Naast het koken wat tijd voor zelfontplooiing en zingeving want letters blijven en gevulde pasta niet. Tot ik een dochter kreeg. Nu ben ik bezig met speentjes uitkoken, haar 3 keer aankleden […]

BLOG van martijn: BERKEL

Tijdens een kookvakantie ging ik met een collega-kok/vinoloog een keer op bezoek bij zijn baas die een eigen wijndomein heeft in Toscane. Terwijl we door zijn 17e eeuwse villa liepen, vertelde de wijnbaron dat hij ook een huis had in Noorwegen, Australie en Zwiterserland. Vanuit de toren wees hij over zijn wijngaarden. “daar tot aan […]

blog van martijn: Buizen

Ik heb nooit een kokspak gedragen. Toen ik begon met koken wilde ik mij namelijk onderscheiden van de rest. Buizen (zo heet een overhemd in de keuken) associeerde ik na mijn eerste baantje met het klakkeloos volgen van arrogante chefs. Jongens in een koksbuis moeten de hele dag “bon chef” roepen terwijl ze niet eens […]