In februari zagen mijn vrouw en ik mensen in Wuhan naar elkaar zwaaien vanuit hun flats. Hoe kunnen we mensen bij elkaar blijven brengen in deze tijd? We bedachten Cuisine Quarantaine: online kookworkshops.
Meestal heb ik voor zo’n nieuwe stap flink wat peper nodig in mijn …. Corona werkte in dit geval als een madame Jeanette. Binnen een week waren we er klaar voor.
Alleen de rest van Nederland niet, dus bakte ik voornamelijk zoete dingen met (enthousiaste) kinderen die niet naar school konden. Tot de moeders klaagden over corona-kilo’s. Zelf raakte ik moedeloos. Met 6 kinderen aardbeientaart maken is leuk maar wij wilden (veel) mensen met elkaar verbinden. En je kunt er de huur niet van betalen. Ik stop met dat online dacht ik totdat in de zomer het eerste team zich meldde om samen te koken. (bedankt Cisco!).
De feedback van de ouders in het voorjaar, (‘drie supermarkten afgegaan voor een zakje gist’ ) maakte dat ik de ingredienten ging bezorgen. 10 uur, 700 kilometer en 12 adressen verder, had iedereen alles in huis voor de 1e online team-kookworkshop.
Elke workshop verbeterde ik het product weer een beetje. Auto werd postnl, de schuur werd met hulp van Ilske en Bjorn een inpakfabriekje en mijn eerste winst investeerde ik in een nieuwe hd camera.
Zo kon ik in de wintermaanden gelukkig wat van de schade uit het voorjaar inhalen. En kunnen we de huur die inmiddels hypotheek was geworden, betalen. De financiele rust die daarmee kwam, maakt dat ik weer verder kan kijken dan 1 dag. Ook voel ik me “in control”. Dat machteloze gevoel van het voorjaar dat ik iets heb opgebouwd en er niets mee kan, was verschrikkelijk. Nu kan ik gewoon weer werken, mensen inspireren met een lekker gerecht, maar vooral samenbrengen en blij maken in deze rare periode.
‘Een echte ondernemer’ zeiden sommige mensen tegen me. Ik voel me dan trots en besef dat het maar ten dele waar is. Ik heb ook geluk gehad. Dat ik in een sector zit waarbij ik deze switch kon maken. Online haren knippen of bier tappen is een stuk moelijker. Geluk dat ik een opvoeding heb gehad waarin ik leerde niet bij de pakken neer te gaan zitten.
En op de momenten dat ik dat wel deed dat ik mensen had die mij steunden: van mijn vrouw, vrienden en klanten tot de overheid. Want wat een geluk dat ik in een land woon waar we er samen voor hebben gekozen elkaar door deze moeilijke tijd heen te loodsen.
Ik wens iedereen genoeg veerkracht om het nieuwe jaar door te komen.
En ik ben komende tijd online.
Salade met biet, sinaasappel, witlof en olijven
/door MartijnIngrediënten, 2 personen
Biet
Benodigdheden:
Bereidingswijze:
Stap 1
Stap 2
Risotto met paddestoelen en parmezaancracker
/door MartijnRisotto met paddestoelen
Ingrediënten, 2 personen
Risotto
Benodigdheden:
Bereidingswijze:
Wacht tot de bouillon klaar is – maak een lekkere salade of schenk een wijntje in en geniet van de pruttelende pan.
Wat een jaar…
/door MartijnIn februari zagen mijn vrouw en ik mensen in Wuhan naar elkaar zwaaien vanuit hun flats. Hoe kunnen we mensen bij elkaar blijven brengen in deze tijd? We bedachten Cuisine Quarantaine: online kookworkshops.
Meestal heb ik voor zo’n nieuwe stap flink wat peper nodig in mijn …. Corona werkte in dit geval als een madame Jeanette. Binnen een week waren we er klaar voor.
Alleen de rest van Nederland niet, dus bakte ik voornamelijk zoete dingen met (enthousiaste) kinderen die niet naar school konden. Tot de moeders klaagden over corona-kilo’s. Zelf raakte ik moedeloos. Met 6 kinderen aardbeientaart maken is leuk maar wij wilden (veel) mensen met elkaar verbinden. En je kunt er de huur niet van betalen. Ik stop met dat online dacht ik totdat in de zomer het eerste team zich meldde om samen te koken. (bedankt Cisco!).
De feedback van de ouders in het voorjaar, (‘drie supermarkten afgegaan voor een zakje gist’ ) maakte dat ik de ingredienten ging bezorgen. 10 uur, 700 kilometer en 12 adressen verder, had iedereen alles in huis voor de 1e online team-kookworkshop.
Elke workshop verbeterde ik het product weer een beetje. Auto werd postnl, de schuur werd met hulp van Ilske en Bjorn een inpakfabriekje en mijn eerste winst investeerde ik in een nieuwe hd camera.
Zo kon ik in de wintermaanden gelukkig wat van de schade uit het voorjaar inhalen. En kunnen we de huur die inmiddels hypotheek was geworden, betalen. De financiele rust die daarmee kwam, maakt dat ik weer verder kan kijken dan 1 dag. Ook voel ik me “in control”. Dat machteloze gevoel van het voorjaar dat ik iets heb opgebouwd en er niets mee kan, was verschrikkelijk. Nu kan ik gewoon weer werken, mensen inspireren met een lekker gerecht, maar vooral samenbrengen en blij maken in deze rare periode.
‘Een echte ondernemer’ zeiden sommige mensen tegen me. Ik voel me dan trots en besef dat het maar ten dele waar is. Ik heb ook geluk gehad. Dat ik in een sector zit waarbij ik deze switch kon maken. Online haren knippen of bier tappen is een stuk moelijker. Geluk dat ik een opvoeding heb gehad waarin ik leerde niet bij de pakken neer te gaan zitten.
En op de momenten dat ik dat wel deed dat ik mensen had die mij steunden: van mijn vrouw, vrienden en klanten tot de overheid. Want wat een geluk dat ik in een land woon waar we er samen voor hebben gekozen elkaar door deze moeilijke tijd heen te loodsen.
Ik wens iedereen genoeg veerkracht om het nieuwe jaar door te komen.
En ik ben komende tijd online.
Viva la Toscana
/door MartijnAl jaren kom ik in Italië – en dan vooral Toscane waar ik van 2005 tot 2020 kookvakanties heb georganiseerd. Mangiafagioli worden de Toscanen ook wel genoemd: het recept hieronder is een mooi voorbeeld van hoe de Toscanen met een simpel ingrediënten als de cannellini boon een smaakvolle antipasto maken. En de pasta zelf is natuurlijk ook heerlijk door de venkelzaadjes!
Bucatini met venkel, tomaat, pittige salami en rozemarijn pangritata
2 personen
Ingrediënten
Bucatini
Witte bonen crème
Benodigdheden:
Bereidingswijze:
Stap 1 – Pastasaus
Stap 2 – Bonencrème
Stap 3 – Pangrittata en bruschette
Stap 4 – Pasta koken
Salade met geroosterde spruitjes
/door MartijnSpruitjes, een heerlijke groente, als je ze niet te ver doorkookt / gaart. In dit gerecht gaan ze in de oven, voor mij een openbaring dat je de groente die ik alleen kende als vaalgroen, te zacht en bitter ook zo kunt bereiden. Met de citrusvrucht en steranijs een heerlijke combi en een gezonde wintersalade.
Spruitjes met grapefruit of pomelo
Ingrediënten
Bereidingswijze:
Bloemkool salade
/door MartijnDe herfst komt er weer aan, genieten van nieuwe smaken. Courgette, sperziebonen zien we volgend jaar weer. Nu op naar aardperen, pompoen, paddestoelen en…bloemkool.
Een groente die we nu een aantal maanden kunnen eten. In deze salade komen twee leuke bereidingen samen: geraspt (of: couscous) en geroosterd. Samen met verse kruiden, zoete geroosterde ui, knapperige noten en granaatappelpitten.
Bloemkoolsalade met granaatappelpitten en pistachenoten
Ingrediënten
4 personen
Bereidingswijze
Snijplank: hout of plastic
/door MartijnVaak krijg ik de vraag wat de beste snijplank is: hout of plastic.
In dit artikel van Nu.nl waarin een microbioloog van de Universiteit van Wageningen wordt geinterviewd over hygiene in de keuken wordt antwoord gegeven.
Geen tijd om te lezen; conclusie:
Voor je mes is hout beter, want dit is zachter.
Voor het hele artikel zie:
https://www.nu.nl/eten-en-drinken/6034644/de-snijplank-hout-of-plastic.html
Wintersalade met kool, mango en cashew
/door MartijnDit is een heerlijke salade van Ottolenghi. In de winter is er volop kool en koolsalade waarin je twee kleuren kool gebruikt is lekker fris en licht door de mango en limoen.
Zoete salade van rode kool
Ingrediënten
Voor de dressing
100 ml limoensap
1 stengel citroengras, in kleine stukjes gehakt
3 el honing
1 tl zoute sojasaus (bv. Kikkoman)
½ tl chilivlokken
4 el milde olijfolie
2 el sesamolie
Voor de salade
150 g cashewnoten
10 g boter
2 el suiker
½ tl zout
½ tl chilivlokken
7 binnenste bladen van een savooiekool (170g), of witte kool of spitskol, geschaafd
½ rode kool (270g), geschaafd
2 mango, geschild, ontpit en in dunne reepjes gesneden
1 rood pepertje, pitjes verwijderd en fijn gesneden
15 g verse muntblaadjes
20 g verse korianderblaadjes
Bereidingswijze
Limoncello ricotta cheesecake met amaretti bodem
/door MartijnDeze non baked-cheesecake (soort van kwarktaart) is redelijk light vanwege de ricotta. Er gaat Fris vanwege de limoncello. Bijzonder vanwege de bodem met amarettikoekjes en rozemarijn.
Limoncello rozemarijn cheesecake met amarettikoekjesbodem
Ingredienten
1 taart, max 12 p
Bodem:
Vulling:
Versiering:
Benodigdheden:
12 kleine glaasjes (1 dl) of 1 springvorm
Bereidingswijze:
Panna Cotta
/door MartijnPanna Cotta
Ingrediënten:
4 personen
Benodigdheden:
Bereidingswijze: