Cantuccini
Dat zijn de lekkerste biscotti (koekjes)
Wist je dat biscotto letterlijk – twee keer gebakken betekent? Daarom zijn ze zo hard, droog en lang houdbaar. En welk Nederlands woord, komt er vandaan? Inderdaad beschuit!
Deze koekjes zijn heerlijk bij de koffie of nog klassieker om te dippen in de zoete ‘heilige wijn’ uit Toscane: de Vin Santo.
Ingrediënten
(voor ongeveer 25 koekjes)
2 eieren
200 gram bloem
snufje zout
1 TL bakpoeder
120 gram kristalsuiker
100 gram blanke amandelen
Benodigdheden:
Kom / garde
Bakplaat bakpapier
Bereidingswijze:
Klop de eieren in een ruime kom los.
Voeg de gezeefde bloem toe, het bakpoeder, de suiker en een snuf zout.
Meng het goed, dit kan met een handmixer, met de hand of met een machine.
Voeg als laatste de amandelen toe en kneed tot een egaal deeg.
Vorm een lange staaf (of 2 als dat makkelijker is) van 4 centimeter breed.
Bak de staaf in ongeveer 20 minuten af op 180 graden.
Na 20 minuten haal je de staaf eruit en snij je mooie gelijke koekjes van 2 centimeter dik.
Leg de koekjes met de gesneden kant naar boven en bak nog 8 minuten tot ze mooi goudbruin zijn
Pasta al limone / met romige citroensaus
/door MartijnPasta al limone ed erbe odorose
Deze pasta kun je maken met allerlei kruiden die je in huis hebt. Let op; de harde kruiden zoals rozemarijn en tijm kun je lang mee laten trekken. De zachte kruiden zoals dille, dragon, peterselie en basilicum kun je op het allerlaatst toevoegen aan de saus. Dan blijven ze mooi groen.
Ingrediënten:
4 personen
1 citroen
2 eetl verse kruiden (naar keuze: harde zoals tijm, oregano, rozemarijn en zachte kruiden zoals basilicum, dragon, munt, dille)
2 dl slagroom
Benodigdheden:
-zesteur of kaasrasp
Bereidingswijze:
Saus
Serveren:
Salade met sperziebonen, tahin en freekeh
/door MartijnSalade met sperziebonen, tahin en freekeh
Natuurlijk sluiten we af met een recept. Ik probeer zoveel mogelijk met het seizoen en lokaal te koken. Met de zomer voor de deur vind ik dat makkelijker dan wanneer er alleen kolen of knollen zijn.
Gisteren aten wij voor het eerst peultjes uit de eigen moestuin. Binnenkort volgen de sperziebonen. Deze salade uit onze Ottolenghi kookworkshop maak ik thuis vaak. Leuk door de freekeh (graan) en de verrassende dressing.
Freekeh is geroosterde onrijp geoogste tarwe. Het is licht groenig van kleur en heeft veel eiwitten. Ik at het voor het eerst toen een Syrische chef kookte in mijn kookstudio. Freaky? Ik wist niet waar hij het over had, kon het ook nergens vinden. Hij bereidde het zoals rijst. Hier gaat het gegaard en gekoeld door een salade.
De dressing is op basis van tahin. Een spannende smaak en lekker om het nootachtige te combineren met het zoete van de honing.
Ingrediënten:
4 personen
Bereidingswijze:
Thaise maaltijdsoep
/door MartijnThaise groentesoep
2 personen (of klein voorgerecht voor 4)
Deze makkelijke en gezonde soep wordt extra lekker door smaakmakers als citroengras en limoenblad mee te laten trekken. Je kunt uiteraard varieren met de groentes.
Tijdens een van de eerste Cuisine Quarantaine kookte de Volkskrant ook mee. Zij publiceerden dit artikel over dit menu en deze online kookles.
Je kunt deze frisse komkommersalade erbij serveren
Ingredienten
● 1 el kokosolie (of neutrale olie)
● 1 el thaise currypasta
● 1 paprika
● 100 gram paksoi fijn
● 100 gram oesterzwam
● 1 middelgrote wortel chinoise
● 2 bosui in fijne ringetjes
● 400 ml kokosmelk
● 4 limoenbladeren (djeroek poeroet)
● 1 stengel citroengras gekneusd
● limoen
● 4 plakjes laos (galangal)
● 200 ml water (+-)
● zout naar smaak
● 20 gram koriander gehakt
(steeltjes en blaadjes apart)
Benodigdheden
Pan
Bereidingswijze
gehakte geroosterde pinda’s.
Variatietip voor thuis: Je kunt ook gele of rode currypasta gebruiken. En natuurlijk kun je eindeloos variëren in groenten, afhankelijk van het seizoen.
Vega burgers van kikkererwten
/door MartijnVegaburgers van kikkererwten
4 stuks
Ingrediënten
● 300 gram kikkererwten
● 120 gram wortelrasp
● 70 gram havervlokken
● 50 gram zontomaat fijngesneden
● 1 ui gesneden
● 1 knoflook fijn
● 1 el oregano gedroogd
● 1 tl gerookte paprikapoeder
● 1ei
● 1⁄2 tl chilipoeder
● Olijfolie scheutje
● 4 burger broodjes
400 gram zoete aardappel
Bereidingswijze
Variatietip voor thuis: Je kunt ook andere peulvruchten gebruiken, zoals bijvoorbeeld zwarte bonen en wat chipotle voor een mexicaanse twist.
Peterseliepesto
4 personen
Ingrediënten
● gram peterselie
● 20 gram zonnebloempitjes
● 20 gram parmezaan
● 1 knoflook
● scheutje olijfolie
● scheutje water
● citroensap naar smaak
● agave naar smaak
● 1 tl appelazijn
Benodigdheden
Keukenmachine klein, rasp
Bereidingswijze
Variatietip voor thuis: Je kunt variëren door pesto te maken van rucola, boerenkool of wortelloof. Je kunt ook edelgist gebruiken in plaats van kaas, voor een vegan variant.
Zoetzure rode ui
Ingrediënten
● 1 rode ui
● 100 ml appelazijn
● 100 ml water
● Agave
Benodigdheden
Pannetje
Bereidingswijze
Variatietip voor thuis: Dit is een techniek om dingen langer te bewaren. Heb je komkommer in de moestuin of is bloemkool in de aanbieding? Zet het op zoet-zuur.
Je kunt voor extra smaak ook laurierblad, venkelzaad of mosterdzaad toevoegen.
Cantuccini
/door MartijnCantuccini
Dat zijn de lekkerste biscotti (koekjes)
Wist je dat biscotto letterlijk – twee keer gebakken betekent? Daarom zijn ze zo hard, droog en lang houdbaar. En welk Nederlands woord, komt er vandaan? Inderdaad beschuit!
Deze koekjes zijn heerlijk bij de koffie of nog klassieker om te dippen in de zoete ‘heilige wijn’ uit Toscane: de Vin Santo.
Ingrediënten
(voor ongeveer 25 koekjes)
2 eieren
200 gram bloem
snufje zout
1 TL bakpoeder
120 gram kristalsuiker
100 gram blanke amandelen
Benodigdheden:
Kom / garde
Bakplaat bakpapier
Bereidingswijze:
Klop de eieren in een ruime kom los.
Voeg de gezeefde bloem toe, het bakpoeder, de suiker en een snuf zout.
Meng het goed, dit kan met een handmixer, met de hand of met een machine.
Voeg als laatste de amandelen toe en kneed tot een egaal deeg.
Vorm een lange staaf (of 2 als dat makkelijker is) van 4 centimeter breed.
Bak de staaf in ongeveer 20 minuten af op 180 graden.
Na 20 minuten haal je de staaf eruit en snij je mooie gelijke koekjes van 2 centimeter dik.
Leg de koekjes met de gesneden kant naar boven en bak nog 8 minuten tot ze mooi goudbruin zijn
Aardbeientaart met yoghurt vulling
/door MartijnDit recept koken in een online kookworkshop voor kinderen? Dat kan via deze link
Frisse aardbeientaart met yoghurt vulling
Ingrediënten
1 taart
Benodigdheden
Bereidingswijze:
Deeg
Vulling
Frittata
/door MartijnFrittata
Ingrediënten
4 personen
Benodigdheden:
Bereidingswijze
Kokospudding
/door MartijnKlapperpudding – Kokospudding
Ingrediënten
6 personen
Benodigdheden:
Bereidingswijze:
Pudding
Saus
Serveren:
Stort de vormpjes en serveer eventueel met de goela djawa saus.
Zelf groentebouillon maken en bewaren
/door MartijnZelf bouillon maken
Ingrediënten:
4 personen
Bereidingswijze:
In de koelkast is deze 3 dagen te bewaren.
Je kunt de bouillon ook invriezen.
Of verder inkoken, in ijsblokjesvormpjes doen en invriezen.
Vegan Mayonaise
/door MartijnVegan mayo (zonder ei)
Benodigdheden:
Staafmixer, maatbeker
Ingrediënten
Bereidingswijze
Variatietip voor thuis: Je kunt de mayonaise helemaal zelf op smaak brengen. Voeg er bijvoorbeeld grove mosterd aan toe voor een mosterdmayo. Of sambal voor een pittige mayo.